Ga direct naar inhoud

Wie zijn wij

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) ondersteunt de beeldende-kunstsector en maakt deze met een divers aanbod toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Hiermee willen wij een extra dimensie geven aan het kunstenveld én de samenleving.

We verbinden kunst en publiek

We willen de professionele ondersteuner en verbinder tussen kunst, kunstenaars, publiek en samenleving zijn en de hedendaagse beeldende kunst in Noord-Nederland versterken en ontwikkelen. Dit doen wij in samenwerking met andere instellingen. Zo willen we bijdragen aan een vitaal en duurzaam kunstklimaat, en een leefomgeving waar burgers bij willen horen. We doen dit vanuit de overtuiging dat beeldende kunst een extra dimensie geeft aan ieders leven én de samenleving.

We kunnen dit omdat we een groot, relevant netwerk en een herkenbare positie in het veld hebben, maar ook omdat we een breed palet van functies kunnen inzetten. Professionaliteit en artistieke verbeeldingskracht zijn hierbij ons vertrekpunt en daarbij geven we ruimte aan experiment en talentontwikkeling, professioneel hedendaags kunstenaarschap en passende educatie en marketing.

Het CBK heeft hierbij de rollen van matchmaker, adviseur en ontwikkelaar; we verbinden partijen, wijzen bij vragen de weg, en helpen bij het produceren/ presenteren van kunst, zowel binnen als op straat. Deze interactie tussen activiteiten, stakeholders en publiek zien wij als een spannend maar ook noodzakelijk proces. Hiermee willen wij het beeldende kunstklimaat blijven ondersteunen en een inspirerende impuls geven aan de samenleving van Groningen en omstreken.

Toekomstige ontwikkelingen

Op dit moment is het CBK onderdeel van de gemeente Groningen. Het college van B&W van Groningen heeft 17 november 2017 bekendgemaakt het CBK in 2019 te willen verzelfstandigen. Dit betekent dat het CBK vanaf 1 januari 2019 verdergaat als zelfstandige stichting. 2018 heeft het college aangewezen als overgangsjaar. Het CBK is enthousiast over deze keuze. Als stichting denken we in de toekomst meer voor jou, de kunst en kunstenaars in Groningen te kunnen betekenen.

Het voorgenomen besluit heeft geen gevolgen voor onze Kunstuitleen. Je kunt de kunstwerken die je leent, blijven lenen en je kunt je collectietegoed vanzelfsprekend blijven inzetten voor een kunstwerk uit onze eigen collectie. De komende tijd worden de plannen van het college nader uitgewerkt. In 2018 beslist het college van B&W vervolgens of het tot verzelfstandiging van het CBK overgaat. We kijken uit naar onze toekomst en blijven graag een bijdrage aan de kunst in Groningen geven.

meer