Ga direct naar inhoud

Week van de Kunst op Straat 2018

Week van de Kunst op Straat

Van 14 t/m 23 april 2018 organiseert het CBK De Week van de Kunst op Straat. In de stad Groningen zijn ruim 400 kunstwerken op straat te vinden. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. Tijdens De Week van de Kunst op Straat laten we je hier graag (op een andere manier) kennis mee maken.

 
 
Grote strik voor 10 kunstwerken
Kinder - Mette Bus

Als voorproefje op de week hebben we samen met Stadsbeheer 10 kunstwerken voorzien van een grote strik. Het gaat om de genomineerde kunstwerken voor de Kunst-op-Straatprijs 2018. Jij mag nu bepalen welk van deze kunstwerken de Kunst-op-Straatprijs 2018 moet winnen. Op www.kunstopstraatprijs.nl vind je alle kunstwerken. Daar kun je ook t/m 21 april je stem uitbrengen. Het winnende kunstwerk wordt op de laatste dag van De Week van de Kunst op Straat in het zonnetje gezet.

 
 
Avond over vrouwelijk naakt in de kunst

Voel je je als beeldend kunstenaar nog vrij om bloot te verbeelden? Stel je als museum tentoonstellingen nog steeds met eenzelfde onbevangenheid samen? En moet de kunstgeschiedenis door een nieuwe bril worden bekeken? Deze en andere vragen komen woensdag 18 april aanbod in een paneldiscussie over vrouwelijk naakt in de kunst in het CBK. Centrale thema is: wat is de invloed van de #metoo-discussie op de hedendaagse beeldende-kunstsector? Aan tafel zitten schrijver en cultuurhistoricus Léon Hanssen, hij bepleitte onlangs in Trouw dat het tijd is voor #metoo in de museumzaal, om ons cultureel geheugen te resetten, Anna-Rosja Haveman, co-curator van de tentoonstelling van David LaChapelle in het Groninger Museum en beeldend kunstenaar Natasja Bennink, onder meer bekendheid van haar naakte, bronzen beelden. Columniste Rosa Timmer leidt de paneldiscussie. De discussie begint om 20 uur en vindt plaats in het CBK aan de Trompsingel 27. Tickets zijn verkrijgbaar via onze webwinkel en kosten 7,50 euro.

 
 
Wandelingen rondom Romantiek op straat
Jozef Israëlsmonument op Hereplein
 Jozef Israëlsmonument op Hereplein 

In het Groninger Museum zie je op dit moment de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner. In de Kunst-op-Straatcollectie vind je ook kunstwerken met aspecten uit de Romantiek. Tijdens een kunst-op-straatwandeling onder leiding van een gids laten we je hier graag kennis mee maken. Het startpunt van de wandeling is het Jozef Israëlsmonument op het Hereplein. Dit is een beeldengroep geïnspireerd op een schilderij van Jozef Israëls Langs moeders graf, dat het Groninger Museum in haar collectie heeft. We organiseren een wandeling op zondag 15 en op zondag 22 april. Aanvang 15.00 uur, eindtijd 16.30 uur. Kosten voor de wandeling zijn 8,50 euro per persoon. Kaarten zijn alleen te koop via onze website.

 
 
Op de foto met je favoriete kunstwerk
Op de foto met je favoriete kunstwerk

Kom zaterdag 14 april naar winkelcentrum Paddepoel of zaterdag 21 april naar winkelcentrum Lewenborg en ga tussen 13 en 16 uur gratis op de foto met je favoriete kunstwerk. Je wordt gefotografeerd voor een greenscreen – bekend van het weerbericht op televisie – waarin het groen in de computer wordt vervangen door je kunstwerk van keuze. Zo kun je bijvoorbeeld op de foto gaan met Ultra, het 8 meter hoge kunstwerk bij het Cascadecomplex. De foto’s zijn na afloop van de actie digitaal beschikbaar.

 
 
Urban biketour uitverkocht

Tijdens De Week van de Kunst op Straat organiseren we op donderdag 19 april een urban biketour: op de fiets langs lichtkunstwerken in de stad. Deze tour is ondertussen uitverkocht.

 
 
Kunst-op-Straatprijs 2018
Genomineerden Kunst-op-Straatprijs 2018

Tijdens De Week van de Kunst op Straat kun je stemmen op je favoriete kunstwerk. Binnen het thema van dit jaar – vrouw – zijn 10 kunstwerken genomineerd. Op www.kunstopstraatprijs.nl vind je ze allemaal. Welk kunstwerk is je favoriet en moet volgens jou de Kunst-op-Straatprijs 2018 winnen? Breng nu je stem uit. Dat kan t/m 21 april.

 
 
Meer Kunst op Straat

Wil je meer weten over de kunstwerken in de stad of bij jou in de buurt, check dan onze website www.staatingroningen.nl. Op deze website vind je niet alleen de hele Kunst-op-Straatcollectie met omschrijvingen en handige weetjes, maar ook vele bijzondere gebouwen en informatie over buurten en wijken. Ook visies op stedenbouw en stadsontwikkeling zijn in deze website opgenomen. We maakten www.staatingroningen.nl samen met architectuurcentrum Platform GRAS.

Wil je meer weten over aankomende Kunst-op-Straatprojecten, check dan onze website www.cbkgroningen.nl.

 
 
Beheer en onderhoud
Het CBk beheert samen met Stadsbeheer de Kunst-op-Straatcollectie

Samen met Stadsbeheer is het CBK verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Kunst op Straat. We houden de collectie goed in de gaten, want het kan altijd gebeuren dat een kunstwerk door bijvoorbeeld het weer beschadigt… Je kunt ons hierbij helpen. Mocht je zien dat een kunstwerk is beschadigd – er zit iets los, het is beklad, het kunstwerk is vies – laat het ons dan weten en we komen in actie. Contactgegevens.

 
 
Kunst op Straat is van ons allemaal
 
 
meer