Ga direct naar inhoud

Special: Wildvang 2020

Wildvang 2020 campagnebeeld
 Ontwerp: Studio RATATA 
Special: Livestream Wildvang

7 beeldende en literaire talenten zijn genomineerd voor het Hendrik de Vriesstipendium. Wie gaan met de prijs naar huis? Bekijk de digitale editie van Wildvang online via de livestream op zaterdag 12 december van 20-21 uur.

Het stipendium is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor jonge professionele talentvolle kunstenaars. Tijdens Wildvang reikt wethouder Paul de Rook de prijs van 6.000 euro uit in de categorieën Beeldende Kunst en Literatuur. De winnaars kunnen hiermee hun artistieke plannen waarmaken. Ook zie je tijdens de livestream een performance van stadsdichter Renée Luth en vertelt Reynaert Vosveld, de winnaar van vorig jaar wat hij met het stipendium heeft ontwikkeld. Presentatie: Lara Harbers.

 
De genomineerden
Wildvang genomineerden 2020
 Foto: Sander van der Bij 

In een videoserie op onze website stellen alle genomineerden zich aan je voor: Jui-Tsz Shiu, Marnix Sixma en Joyce Zwerver in de categorie Beeldende Kunst en Sander Blom, Anna Dijk, Marcelo Agustin Martinez en Yvonne Zeegers in de categorie Literatuur. Ze vertellen over de plannen die ze voor het stipendium hebben gemaakt. Bekijk de video’s hier. 

Meer lezen over de genomineerden? Ook Kunstspot schreef een leuk artikel waarin de talenten over hun werk spraken. Lees het artikel hier.

 
 
Stem voor de publieksprijs
WIldvang 2020 publieksprijs

Naast het stipendium maken de talenten kans op een publieksprijs van 1.000 euro om te besteden aan de ontwikkeling van hun carrière. Zorg dat jouw favoriet de prijs mee naar huis neemt en stem via cbkgroningen.nl/stem. Stemmen kan t/m 11 december.

 
 
Reynaert Vosveld
Wildvang winnaar 2019
 Reynaert Vosveld won in 2019 het Hendrik de Vriesstipendium Beeldende kunst. 

Reynaert Vosveld won vorig jaar het Hendrik de Vriesstipendium Beeldende Kunst. “Zijn aanvraag is bewogen, enthousiast en uitdagend,” oordeelde de jury. Met het stipendium ontwikkelt Reynaert een documentaire. Tijdens Wildvang vertelt hij hoe het met zijn plannen gaat. 

 
 
Tentoonstelling
Wildvang tentoonstelling

Wil je alvast iets van het werk van de jonge kunstenaars zien? In de tentoonstelling Talenten van het Hendrik de Vriesstipendium 2020 presenteren de genomineerden eerder en recent werk. Ook lees je de projectplannen die ze voor het stipendium hebben ingestuurd. De tentoonstelling opent op zaterdag 12 december om 12.00 uur en is t/m 9 januari te zien in het CBK.

 
 
Eerbetoon Hendrik de Vries

In 1986 heeft de gemeente Groningen, als eerbetoon aan dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989), het Hendrik de Vriesstipendium ingesteld. Jaarlijks worden twee stipendia uitgereikt, bedoeld om de artistieke ontwikkeling van jonge kunstenaars te stimuleren. De jury bestaat in 2020 uit: Jantine Wijnja (voorzitter), Barend van Heusden, Mathijs Sanders, Aimée Terburg, Sabine van den Berg en Jimi Kleinbruinink.

 
 
meer