Ga direct naar inhoud

Nieuwsbrief september 2020

Rik Hagt
Nieuw in de Kunstuitleen: Rik Hagt

Vanaf zaterdag zie je in het CBK de eerste editie van onze nieuwe tentoonstellingenserie Ateliercollectie:Solo met kunstwerken rechtstreeks uit de ateliers van kunstenaars. En het leuke is, bijna alle werken zijn te leen en/of te koop in de Kunstuitleen. Rik Hagt bijt het spits af met Hotelkamer #30.

In 1991 begon Hagt aan zijn serie Hotelkamer waarin hij interieurs van hotelkamers schildert. Sindsdien voegt de kunstenaar ieder jaar een nieuw werk toe. Door hun sobere inrichting lijken de hotelkamers sterk op elkaar, maar toch hebben ze altijd iets onderscheidends: een overheersend decoratief behang, een zeer aanwezig vloerkleed, iets klassieks of oubolligs in de meubels, of juist iets straks en pretentieus. Hagt weet het feilloos vast te leggen. In Hotelkamer #30 toont hij ook de primeur van zijn nieuwste schilderij, het dertigste exemplaar uit de reeks.

Naast de schilderijen van Rik Hagt kun je in de tentoonstelling vanuit een echt hotelkamerbed ook De keuze van Rik Hagt zien, waarin de kunstenaar een selectie van zijn favoriete werken uit de Kunstuitleen presenteert. Hagt: “Vaak gaat het om alledaagse voorstellingen waar een ‘twist’ in zit. Ik houd niet zo van kunst die alleen maar gemaakt lijkt om te behagen of om technisch vernuft te demonstreren. Geef mij maar een kunstwerk dat ongemakkelijk is en een beetje schuurt. Zodat je niet goed weet of je er om moet huilen of lachen.”

Kom ook naar Hotelkamer #30, t/m 31 oktober in het CBK.

 
Workshop Kijken is de Kunst
Workshop Kijken is de KUnst

Volgens een recent onderzoek besteden museumbezoekers gemiddeld een halve minuut aan het kijken naar een kunstwerk, inclusief het lezen van het informatiebordje. En dat is jammer, want er is altijd meer te zien dan dat je op het eerste gezicht denkt te zien. Daarom worden de kunstwerken uit de tentoonstelling Hotelkamer #30 aandachtig en actief bekeken in de workshop Kijken is de Kunst onder begeleiding van beeldend kunstenaar en docent aan Academie Minerva Wim Bosch. Leden van het CBK en studenten ontvangen € 2,50 korting op de reguliere prijs van € 7,50. Tickets voor de workshops op zaterdag 3 oktober zijn verkrijgbaar in de webshop van het CBK.

 
 
Nazomertip: Met gepaste Afstand
Met gepaste afstand sep 20
 HOU IST - Jochem Koopman 

Genieten van het nazomerweer? Kom naar het Noorderplantsoen. Daar zie je nog t/m 30 september de kunstwerken uit het project Met gepaste Afstand. Het CBK nodigde drie beeldend kunstenaars/ ontwerpers uit om een tijdelijk kunstwerk in het plantsoen te maken. Eva Koopmans, Jochem Koopman en Studio 212 Fahrenheit ontwikkelden hun beeldend antwoord op de gepaste afstand die we momenteel tot elkaar moeten houden in verband met het Coronavirus. Zo willen ze Groningers inspireren, van een vleugje humor voorzien en elkaar veilig laten ontmoeten. Kijk voor meer info over de kunstwerken op onze website.

 
 
Op kunstexpeditie in de binnenstad

Op zaterdag 19 september voert de veelzijdige kunstexpeditie eXpoost langs beeldende kunstlocaties in Binnenstad Oost. Bezoekers vinden op de route schilderijen, tekeningen, een cross-location live performance, computergrafiek, glaskunst, keramische sculpturen en recycle art van Nederlandse en internationale kunstenaars. 

In het CBK ontmoet je tijdens eXpoost Rik Hagt, de kunstenaar van de nieuwe tentoonstelling Hotelkamer #30 en luister je naar de eigenzinnige Nederlandstalige muziek van Aapart met Peter van der Weele en Detmer Hubbeling. Andere deelnemende instellingen zijn: VRIJDAG, Kunstlievend Genootschap Pictura, Atelier SiO2/vof Kunstwerk, Momadesign, Galleria Unexpected, SIGN, Galerie with Tsjalling en Bas-Is Atelier. Tussen 12 en 17 uur openen de instellingen, te herkennen aan de vlaggen met een groene X, hun deuren. Meer info lees je op de Facebookpagina van eXpoost.

 
 
Laatste kans in het Groninger Museum: Willem Kolvoort – Posters voor Vera
Groninger Museum sep 20
 Noah and the Whale (UK), Vera Groningen 20 september 2009 - Willem Kolvoort 

De zeefdrukken van Willem Kolvoort (1965), de bekende posterdrukker van poppodium Vera in Groningen, zijn speels, fantasievol en humoristisch. De eigenzinnige vormgeving is vaak brutaal, maar door het gebruik van dierenfiguren gaat er ook iets vertederends van uit. De tentoonstelling is nog tot en met zondag 20 september te zien in het Groninger Museum.

 
 
meer