Ga direct naar inhoud

Nieuwsbrief oktober 2019

Wervel
 Wervel van kunstenaar Nicky Assmann in de Forumgarage 
wervel: het nieuwste kunstwerk van Groningen

Met veel trots presenteren we een eerste blik op Wervel, het nieuwste kunstwerk in de stad! Wervel is een ingenieuze, 20 meter lange LED-sculptuur die in de Forumgarage hangt. De vorm is geïnspireerd op een tornado en volgt de contouren van de architectuur van het Forum. Wervel laat kleurrijke, gecomponeerde videobeelden zien die hun oorsprong vinden in natuurlijke fenomenen als turbulentie en vloeistofdynamica en de wetenschap hierachter. De patronen die deze natuurverschijnselen laten zien van kosmisch tot macro en microscopisch niveau, zijn gecombineerd met vloeiende dynamische hyperkleuren. Hieruit is een prachtige compositie van licht, beweging en verbeelding ontstaan die de zintuigen prikkelt en vooral verwondert.

Wervel is in opdracht van het CBK Groningen gemaakt door de internationaal aan de weg timmerende kunstenaar Nicky Assmann. Op dit moment wordt de laatste hand aan het kunstwerk gelegd. De onthulling is eind november, vanaf dan is Wervel door iedereen te ervaren in de Forumgarage!

Wervel is mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen en een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Foto: Jenne Hoekstra

 
Noorderlicht Internationaal Fotofestival in het CBK
Noorderlicht fotofestival 2019
 10.000 THINGS OUT OF CHINA - Mari Bastashevski 

Vanaf 6 oktober is het Noorderlicht Internationaal Fotofestival te zien in het CBK.TAXED TO THE MAX is de 26e editie van het festival. TAXED TO THE MAX onderzoekt de maatschappelijke spanningen die internationale mega-corporaties creëren met hun enorme accumulatie van kapitaal en invloed op de nationale en mondiale politiek. Hoe beïnvloedt dit het leven van gewone mensen?

Het CBK is een van de 8 hoofdlocaties van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival. Bij ons kun je het werk zien van Mari Bastashevski, Lena Dobrowolska & Teo Ormond-Skeaping, U. Kanad Chakrabarti en Mark Curran. T/m 1 december is het festival te bezoeken van woensdag t/m zondag van 12.00 – 18.00 uur.

De Kunstuitleen van het CBK is tijdens het festival regulier geopend: van woensdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.

 
 
Binnenkort in het Groninger Museum: Mondo Mendini
Groninger Museum okt 2019
 © Carlo Lavatori - Alessandro Mendini Archive 

25 jaar na de opening van het door hem en zijn broer Francesco ontworpen Groninger Museumgebouw, heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling samen te stellen. Mondo Mendini omvat een brede selectie uit zijn rijke, humoristische en provocerende oeuvre: meubels, vazen, schilderijen, architectuurmodellen, sieraden en sculpturen. Zo zijn een gigantische versie van de barokke fauteuil Poltrona di Proust en de beroemde kurkentrekker Anna G. te zien. Daarnaast eert Mendini zijn inspiratiebronnen en toont werk van beroemde meesters als Paul Signac, Kazimir Malevich en Michele De Lucchi, maar ook van minder bekende twintigste-eeuwse Italiaanse designers. De tentoonstelling Mondo Mendini is te zien vanaf 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 in het Groninger Museum.

 
 
meer