Ga direct naar inhoud

Nieuwsbrief educatie september 2020 2

De draad van Alexander
CBK lanceert nieuw educatieproject

In het educatieprogramma van het CBK vind je een gloednieuwe KunstKist. Na Het Blauwe Paardje voor groep 1 en 2 over Wassily Kandinsky en De parkiet, de zeemeermin en de slak voor groep 3 en 4 over Henry Matisse gaat de nieuwste KunstKist voor groep 5 en 6 over kunstenaar Alexander Calder. In De draad van Alexander staat zijn fantasierijke lijnen- en bewegingskunst centraal. De gereedschapskist van Alexander is zijn schatkist, hierin bewaart hij zijn schetsboekje en het ijzerdraad waarmee hij de hele wereld kan maken.

Deskundigheidsbevordering
De KunstKist is een tool voor deskundigheidsbevordering van jou als leerkracht. In een inspirerende bijeenkomst komt een gastdocent van het CBK naar school, neemt het project met je door en geeft tips op maat. Je ontvangt informatie over het werk en denkwijze van Alexander Calder, maar ook informatie en inspiratie over ongebruikelijke technieken, lesideeën en lesvormen. De KunstKist waarin o.a. het kunstboek De Draad Van Alexander van Sieb Posthuma, een handleiding en materialen te vinden is, blijft tijdens het project ongeveer vier weken op school, zodat er steeds gebruik van gemaakt kan worden.

Doorlopende leerlijn
De draad van Alexander is een vervolg op De parkiet, de zeemeermin en de slak en Het Blauwe Paardje. Op dit moment werken we aan nog de laatste KunstKist voor groep 7 en 8 over de stad van de toekomst van Constant. Zo ontstaat een doorlopende leerlijn voor kunstzinnige oriëntatie, van groep naar groep, met eenzelfde concept, maar een geheel andere vorm en inhoud.

Aanvragen
Ook meedoen? Neem contact op met Tynke Boomsma, projectleider educatie. Meer informatie over onze KunstKisten vind je ook op onze website.

 
Beeldenjacht
Beeldenjacht

Bekijk Kunst op Straat van heel dichtbij in ons ultieme coronaproof onderwijsprogramma Beeldenjacht.

Het CBK zorgt voor de meer dan 450 kunstwerken die de gemeente Groningen rijk is, van het Peerd van Ome Loeks op het Stadsbalkon tot Wervel in de parkeergarage in het Forum en van Ultra bij het Cascadecomplex tot de stadsmarkeringen bij de toegangswegen tot de stad. Het zijn beelden die we vaak onbewust al goed kennen, omdat we er zo nu en dan langsrijden en ze dan terloops bekijken. In de Beeldenjacht van het CBK herontdekken we samen de kunstwerken door er extra goed én met een frisse blik naar te kijken. In een informatieve wandel- of fietstocht zoomen we in op wonderlijke details, tekenen ze na, raken ze aan, fotograferen ze en bekijken ze vanuit alle mogelijke hoeken. De enthousiaste rondleiders van het CBK - bomvol kennis en ervaring - stimuleren de leerlingen om met nieuwsgierigheid te kijken.

Routes op maat
Natuurlijk hebben we een aantal beproefde routes klaarliggen, maar we ontwikkelen ook met plezier een route op maat. In de buurt van jouw school bijvoorbeeld of met een specifiek thema, zodat de Beeldenjacht perfect aansluit op jouw leerlingen en lessen. Een Beeldenjacht van een uur kost € 3,50 per leerling en is geschikt voor alle onderwijsgroepen.

Meer weten? Mail naar Tynke Boomsma, projectleider educatie: tynke.boomsma@cbkgroningen.nl

 
 
meer