Ga direct naar inhoud

nieuwsbrief educatie oktober 2018

het boek der natuur
 das buch der natur - herman de vries 
Kom kijken bij het Boek der Natuur | VO

Van 13 oktober t/m 17 november zie je in het CBK boeken en kunstwerken die spelen met de relatie tussen mens en natuur in de tentoonstelling het Boek der Natuur. Leerlingen van het VO, alle leerjaren en leerniveaus, zijn van harte welkom voor het onderwijsprogramma bij deze tentoonstelling. Na een korte en interactieve rondleiding door het Boek der Natuur gaan de leerlingen naar buiten. Daar leggen ze de (stadse) natuur vast in navolging van de kunstenaars uit de tentoonstelling. Net als bijvoorbeeld Richard Long brengen de leerlingen ingrepen in de natuur aan om ze vervolgens te fotograferen. Ze leggen het moment vast waarop zij zich één met de natuur voelen zoals Hamish Fulton.

Duur: 1,5 uur. Kosten: 3 euro per leerling. Mail voor meer informatie en boekingen naar Jolijn Peters.

 
Ontdek de nieuwe KunstKist groep 3 en 4 | PO
De parkiet, de zeemeermin en de slak

Het Blauwe Paardje, de KunstKist voor groep 1 en 2 over Wassily Kandinsky is al een aantal jaren een groot succes. Vanaf november verschijnt ook De parkiet, de zeemeermin en de slak. De nieuwe KunstKist voor groep 3 en 4 gaat over Henry Matisse. De KunstKist is een tool voor deskundigheidsbevordering van de leerkracht. Het biedt de leerkracht informatie over het werk en denkwijze van een specifieke kunstenaar, maar ook informatie en inspiratie over allerlei ongebruikelijke technieken, lesideeën en lesvormen.

De parkiet, de zeemeermin en de slak is de eerste van drie nieuwe KunstKisten die het CBK dankzij een subsidie van Cultuureducatie met Kwaliteit kan ontwikkelen. Zo ontstaat een doorlopende leerlijn voor kunstzinnige oriëntatie, van groep naar groep, met eenzelfde concept, maar een geheel andere vorm en inhoud.

Nieuwsgierig naar de KunstKisten en hoe je ze in de klas kunt gebruiken? Mail naar Jolijn Peters.

 
 
Binnenkort in het CBK: Tschumiproject | VO
Amoebe Spiritus

Je kunt bijna niet om het immens ademende lichaam in het Tschumipaviljoen heen, de Amoebe Spiritus van Peter Zegveld. In het kader van het Tschumiproject, een samenwerking tussen het Tschumipaviljoen en het CBK, werken op dit moment meer dan 200 derdejaarsleerlingen van het H.N. Werkman Stadslyceum aan hun interpretatie van de Amoebe Spiritus. De leerlingen maken animaties, interactieve installaties, dansen en ritmes. Hierbij worden ze begeleid door de eigen docenten en kunstenaars Rozemarijn Tromp, Petra Koonstra en Bart Kempinga.

Het creatieve proces begon in september. In een dynamische meet & greet vroegen de leerlingen Peter Zegveld het hemd van het lijf. Nieuwsgierig naar de uitkomsten van dit project? Van 6 november t/m 5 december zijn de werkstukken van de leerlingen te bewonderen in het CBK.

 
 
Leen een kunstwerk uit de collectie | PO & VO

De Kunstuitleen van het CBK heeft 15.000 werken in haar collectie: schilderijen, tekeningen, etsen, beelden en meer. En vanaf 2019 kan ook het primair en het voortgezet onderwijs kunstwerken uit deze rijke collectie lenen! Samen met een aantal docenten werken we aan het nieuwe programma Kunst in de Klas. Met Kunst in de Klas breng je met de klas een bezoek aan het CBK. Welk kunstwerk gaat mee naar school? De leerlingen kunnen ter plekke een weloverwogen keuze maken. Ook onderdeel van het programma zijn lessen en lesideeën voor op school. Wil je meer weten over Kunst in de Klas? Mail dan naar Jolijn Peters.

 
 
Terugblik op MARKER | VO
marker educatie

Weet je nog, MARKER, de kunstmanifestatie van het CBK en NP3 op de Grote Markt afgelopen zomer? Zes jonge getalenteerde beeldend kunstenaars reflecteerden met hun monumentale kunstwerken op het heden, verleden en de toekomst van de Grote Markt. Zo'n 250 leerlingen van het Noorderpoortcollege, CSG Wessel Gansfort en de Sint Michaelschool beklommen onder andere de toren van Ruben Boxman, draaiden de vlaggen van Sarah Janssen en luisterden naar de verhalen van Bert Scholten

 
 
Wat is het CBK?
Het CBK zit aan de Trompsingel 27
 Het CBK zit aan de Trompsingel 27 

Het CBK (Centrum Beeldende Kunst) maakt beeldende kunst met een divers aanbod toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. We doen dit vanuit de overtuiging dat kunst een extra dimensie geeft aan ieders leven én de samenleving. We beheren 400 kunstwerken op straten, pleinen en in de parken van Groningen. En je kunt 15.000 kunstwerken in onze Kunstuitleen vinden. Daarnaast organiseren we kunstprojecten en masterclasses, begeleiden we kunstopdrachten en ontwikkelen en organiseren we educatie- en participatieprojecten. Meer weten? Mail naar Jolijn Peters.

 
 
meer