Ga direct naar inhoud

Nieuwsbrief december 2019

Wervel onthulling
 Foto: Knelis 
Een tornado in de Forumgarage

Vanaf vandaag is Forum Groningen door iedereen te bezoeken. Neem ook een kijkje in de Forumgarage waar Wervel hangt. We zijn ontzettend trots op dit kunstwerk dat kunstenaar Nicky Assmann in opdracht van het CBK speciaal voor de garage creëerde. De 20 meter lange led-sculptuur verwijst naar de architectuur van het gebouw en is gebaseerd op een tornado. In de kleurrijke, gecomponeerde videobeelden kun je natuurlijke fenomenen als turbulentie en vloeistofdynamica herkennen. 

Wervel is mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen en een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

 
Ontdek kunst, literatuur, dj- en vj-talent
Wildvang 2019 campagnebeeld
 Ontwerp: Studio RATATA 

Kom naar Wildvang op zaterdag 14 december om 20 uur in het CBK. Wildvang is hét talentevent waarin jonge aanstormende talenten op het gebied van beeldende kunst, literatuur en muziek zich presenteren. In deze editie zie je performances van spoken word artists Marijke Huisman en Bram Bolten, VJ Vincent Westra, stadsdichter Renée Luth, dansers van Teddy’s Last Ride en DJ Andy Knopfen. Presentatie: Lara Harbers.

Hendrik de Vriesstipendium
Tijdens Wildvang wordt bekend gemaakt wie dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium wint. De genomineerde kunstenaars zijn Lilian Anneloes, Mieke Fokkinga, Henrike Scholten en Reynaert Vosveld. De winnaars van vorig jaar, beeldend kunstenaar Marthe van de Grift en schrijfster Esmé van den Boom presenteren het werk dat ze met het stipendium hebben gerealiseerd.

Stem op je favoriet
Naast het stipendium maken de genomineerden kans op een publieksprijs. Stem van 2 t/m 13 december op je favoriet via cbkgroningen.nl/stem. Breng daarnaast ook tijdens Wildvang je stem uit want de online stemresultaten en de stemmen tijdens Wildvang tellen beide voor de helft mee.

 
 
Cadeautip voor de feestdagen
Kunstuitleen cadeautjes
 Aardappelen van Sibrich Veenland 

Ben je op zoek naar een origineel cadeau voor de feestdagen? In onze collectie vind je leuke kunstwerken, al te koop vanaf 45 euro. We tippen de gietwerk aardappelen van Sibrich Veenland, de houten hondjes van Peter Bastiaanssen en werkjes van Wianda Keizer. Kun je niet kiezen? Je kunt bij ons ook cadeaubonnen kopen. Bestel deze eenvoudig online of kom even langs in het CBK.

 
 
Mysteries van Helperzoom
Mysteries van Helperzoom
 Foto: Knelis 

Naast Wervel zijn deze maand nog twee kunstwerken aan de kunstcollectie van Groningen toegevoegd. Will Beckers maakte Mysteries van Helperzoom in opdracht van het CBK en de gemeente Groningen. De werken zijn gebaseerd op een plant en een dier uit het gebied en bestaan uit cortenstaal en een vlechtsculptuur met hazelaar. Zo heeft Will Beckers een levend, groeiend beeld gecreëerd dat, afhankelijk van het jaargetijde en het weer, er altijd weer anders uit zal zien. Je vindt Mysteries van Helperzoom langs de fietsroute aan de Helperzoom.

 
 
Kunst en cultuur pubquiz in Groninger Museum
Groninger Museum nov 2019

Na het succes van de Sportquiz slaan Dagblad van het Noorden, De Jongens van de Quiz en het Groninger Museum de handen ineen voor de kunst- en cultuurquiz. Een gezellige avond in het museum waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Teams worden getest op hun kennis van internationale, nationale en regionale kunst- en cultuur en muziek. De quiz is op vrijdagavond 13 december. Deelnemen kost 20 euro per team. Aanmelden kan via groningermuseum.nl/kunstencultuurquiz

 
 
meer