Ga direct naar inhoud

Educatie nieuwsbrief februari 2020

Wervel
 Wervel van kunstenaar Nicky Assmann in de Forumgarage 
Kunst in de kelder

Hoe ontwerp je een kunstwerk voor een parkeergarage? In november werd Wervel onthuld, het spectaculaire kunstwerk dat kunstenaar Nicky Assmann in opdracht van het CBK Groningen voor de Forumgarage maakte. Het Forum Groningen en het CBK sloegen de handen ineen en vertaalden Wervel naar Kunst in de Kelder, een onderwijsprogramma voor het VO (vanaf de derde klas en voor alle leerniveaus).

In Kunst in de Kelder maken leerlingen kennis met het Forum Groningen. Na een rondleiding door het gebouw krijgen ze dezelfde opdracht als de kunstenaar: maak een kunstwerk voor een plek in het Forum dat jou aanspreekt. De deelnemers krijgen nu de kans alle indrukken die ze tijdens de rondleiding hebben opgedaan te verbeelden in een schilderij, een dans, een beeld, een gedicht of zelfs een lied. Alles is mogelijk.

Eind januari is de pilot Kunst in de Kelder van start gegaan. Het is de ultieme manier om het Forum en Wervel op een unieke manier te leren kennen. Ook meedoen? Stuur een mail naar Jolijn Peters, projectleider educatie via jolijn.peters@cbkgroningen.nl.

 
Leergemeenschap Cultuureducatie: Verwondersessies

Ondergedompeld worden in kunst, wie wil dat nou niet? In het kader van Leergemeenschap Cultuureducatie deelt het CBK kennis en expertise met K&C, de Borgmanschool en theatermaakster Jasmin Hasler en werken we samen om het cultuuronderwijs in het voordeel van de leerling te ontwikkelen. In dit intensieve samenwerkingsverband hebben we verwondersessies ontwikkeld.

In verwondersessies laten we leerlingen en docenten onze kunst zien en hoe je dit educatief kunt inzetten. Docenten leren niet alleen hoe ze procesmatig vorm kunnen geven aan de creatieve ontwikkeling van de kinderen maar ook hoe dit een verrijking kan zijn op andere vakgebieden. In het kader van de leergemeenschap is het CBK gebombardeerd tot extra leslokaal: een inspiratieplek waar je als leerkracht elke ochtend naartoe kunt gaan om beeldende kunst als startpunt of juist als eindpunt in te zetten in een lesprogramma.

Nieuwsgierig naar wat het CBK kan betekenen voor de culturele ontwikkeling van jouw school? Neem contact op met onze projectleider educatie Jolijn Peters.

 
 
Wil je kunst in jouw klas?
Kunst in de klas

Een aantal kleine etsjes in de klas, een groot schilderij in de kantine of een reeks foto's in het trappenhuis? Kunstwerken inspireren, dagen uit, stellen vragen en geven soms antwoorden. Met ons onderwijsprogramma Kunst in de klas verrijk je jouw school met kunst. Leen een kunstwerk en draag zo bij aan een inspirerende omgeving.

Hoe gaat het in zijn werk?
Samen met je leerlingen kom je naar het CBK om daar een keuze te maken uit de uitgebreide collectie van onze Kunstuitleen. Wij begeleiden bij het nemen van een weloverwogen beslissing. De geselecteerde werken krijgen een mooi plekje op school. Met onze aanvullende programmaonderdelen helpen wij je op weg om met de geleende werken aan de slag te gaan. Met een teamtraining, een lesbrief voor een workshop die je zelf kunt verzorgen en/of een workshop door een professional van het CBK heb jij alles in huis om jouw Kunst in de klas tot een succes te maken. Kijk voor meer informatie over Kunst in de klas op onze website.

Aanvragen
Kunst in de klas is geschikt voor PO (vanaf groep 4), VO en MBO. Wil jij kunst in jouw klas? Neem contact op met Jolijn Peters, bel 050 317 17 07 of mail naar jolijn.peters@cbkgroningen.nl

 
 
Leerlingen presenteren Animatiefilms in het CBK
Noorderlicht tentoonstelling educatie 2

In het CBK Groningen zie je nu een nieuwe tentoonstelling met animatiefilms van leerlingen van het H.N. Werkman Stadslyceum. Ze lieten zich inspireren door TAXED TO THE MAX, het thema van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival: wat gebeurt er als het vermogen en de invloed van grote wereldwijd opererende bedrijven blijven groeien? En hoe beïnvloedt dit ons dagelijks leven?

Tijdens hun bezoek aan het festival gingen de leerlingen onder begeleiding van de docenten en kunstenaar Rozemarijn Tromp met het thema aan de slag. De kunstwerken uit de tentoonstelling werden nauwkeurig bestudeerd en het onderwerp werd uitvoerig besproken. Vervolgens creëerden de leerlingen animatiefilms waarbij ook het maakproces in beeld werd gebracht. De animatiefilms én de making off zie je t/m 14 maart in het CBK.

 
 
meer