Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief september 2018

Ateliercollectie Helena Hoogenraad
 Helena Hoogenraad - Commander 
Ateliercollectie

Een nieuw kunstwerk bij jou in huis? Dat kan. Want naast onze eigen Kunstuitleencollectie presenteert het CBK de ateliercollectie. Een collectie met werk rechtstreeks uit de ateliers van kunstenaars. Dit najaar kun je extra veel werk zien in onze zaal. Maak nu kennis met het werk van Simone Albers, Gam Bodenhausen, Irene Berdine de Boer, Renske van Enckevort, Hans Hoekstra, Helena Hoogenraad, Klaas Jonkman, Gabrielle Kroese, Wessel Middelbos, Erik Pape, Caroline Penris, Colin de Rover en Oscar Venema. En zie je iets moois? Alle kunstwerken zijn te leen of te koop zonder opbouw of besteding van collectietegoed.

 
We gaan naar Leeuwarden
Groninger Culturele Ambassade
 De Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden. Foto:Lucas Kemper. 

De inrichting van de Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden is begonnen. Ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 presenteren 6 Groninger kunstinstellingen en internationale kunstenaars een drijvende kunstexpositie onder coördinatie van het CBK. In deze unieke expositie zie je hedendaagse kunst over de impact en mogelijkheden van water en waterstof. Ontdek de verrassende visies van kunstenaars op thema's als zeespiegelstijging, watervervuiling en energietransitie. De ambassade is een bijdrage van de provincie Groningen en de gemeente Groningen en ligt in de Zuiderstadsgracht. Vanaf 15 september geopend. Meer informatie kun je vinden op www.waterwaterstof.nl.

Wil je meehelpen de Groninger Culturele Ambassade tot een succes te maken? We zoeken nog vrijwilligers voor o.a. publieksbegeleiding, kaartcontrole en op- en afbouw. Heb je interesse? Stuur dan een berichtje naar cultureleambassadegrun@gmail.com.

 
 
Op de foto tijdens Expoost

Laat je fotograferen door kunstenares Caroline Penris in het CBK tijdens Expoost. Op zaterdag 15 september maakt Penris unieke zwart-wit portretten van bezoekers. Ze ontwikkelt de foto's ter plekke. Penris maakt hierbij gebruik van een ouderwetse analoge platencamera. Na 65 jaar ontdekte ze de houten platencamera op zolder bij haar vader. In haar fantasie volgt ze het spoor van deze nagelaten herinneringen en combineert de beelden met eigen fotografie. Je kunt het werk van Caroline Penris vinden in onze Kunstuitleen. Kom tussen 13 en 17 uur langs in het CBK. Naast het CBK kun je tijdens Expoost nog 11 andere kunstinstellingen bezoeken.

 
 
Lezing Hans den Hartog Jager

Kijk donderdag 4 oktober samen met Hans den Hartog Jager naar kunst tijdens een lezing in het CBK. Den Hartog Jager is kunstkenner en schrijver en schreef voor HP/De Tijd en NRC Handelsblad. In 2003 debuteerde hij met de veelgeprezen roman Zelf God worden, waarin zijn fascinaties voor kunst, kijken en interpretatie bij elkaar komen. Het boek werd gevolgd door een bundel met gesprekken met Nederlandse kunstenaars en een bundel essays over kunst. Benieuwd naar zijn kijk en opvatting en wil je ook kijken naar kunst door de ogen van Den Hartog Jager? Kom dan naar de lezing in het CBK. Aanvang 20.00 uur. Toegang: 7,50 euro, kaarten zijn te koop via onze website. Voor houders van een lidmaatschapskaart van het CBK is de lezing gratis. Nog geen lid van het CBK? Neem dan even contact met ons op. Ben je wel lid, neem dan ook contact op zodat we een kaart voor je kunnen reserveren.

 
 
Laatste kans om je aan te melden voor het Hendrik de Vriesstipendium
Hendrik de Vriesstipendium

Je hebt nog tot 17 september om je aan te melden voor het Hendrik de Vriesstipendium, een aanmoedigingsbeurs van de gemeente Groningen van 6.000 euro om een nieuw kunstwerk of boek mee te realiseren. Ben je 35 jaar of jonger en woon/werk je in Groningen en heb je vragen? Op woensdag 12 september van 14 uur tot 17 uur organiseren we een inloopspreekuur in het CBK voor iedereen die aan het stipendium wil deelnemen. Heb je hulp nodig bij het maken van een begroting of wil je inhoudelijk advies? Je kunt deze middag vrijblijvend en zonder afspraak langskomen en al je vragen stellen om jouw aanvraag compleet te maken. Meer informatie over het Hendrik de Vriesstipendium vind je op de website van de gemeente Groningen.

 
 
CBK doet mee aan de Groninger Museumnacht
Kunstspot Talkshow 2017

Geniet van kunst, cultuur, muziek, lekker eten & drinken en nog veel meer tijdens de Groninger Museumnacht op zaterdag 8 september. 5 musea openen dan hun deuren. Voor verdieping en een goed verhaal kun je terecht bij onze Kunstspot Talkshow in het MendiniRestaurant van het Groninger Museum. Te gast zijn curator Anna-Rosja Haveman, directeur Andreas Blühm, Mariëtta Jansen en Suzanne Rus. De talkshows beginnen om 20.30 uur en 21.10 uur. En ook op de route tussen de musea kun je je ogen uitkijken. Het CBK bracht een aantal kunstwerken in kaart die speciaal voor de Museumnacht feestelijk zijn verlicht. Tickets voor de Museumnacht zijn online te koop.

 
 
Help het Groninger Museum
Help het Groninger Museum

Vanaf 24 november is er een nieuwe tentoonstelling met alle soorten en maten dieren in het Groninger Museum te zien. Het thema ‘dieren’ staat vast, maar de titel nog niet! Daarom doet het Groninger Museum een dringende oproep aan alle woordkunstenaars: bedenk een titel voor deze tentoonstelling. Ontroerende hondenportretten van de Groninger schilder Otto Eerelman, koeien van de Haagse School, Mexicaanse papier-maché monsters van de familie Linares en Japanse prenten met paarden op het slagveld worden speciaal voor deze tentoonstelling van stal gehaald. Kortom, de variatie is enorm! Geef jij het ‘beestje’ een naam? Meedoen kan via facebook.nl/groningermuseum

 
 
meer