Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief oktober 2018 deel 2

Het verticale landschap
 Impressie van Datapool door Anastasia Kubrak. 
Ontdek kunstwerken in het Groninger Land

Wat betekent het landschap anno 2018? Drie kunstenaars geven op zondag 28 oktober in Het Verticale Landschap, een project van SIGN en het CBK, een hedendaagse kijk op het Groninger landschap. Geïnspireerd door kunstenaarscollectief De Ploeg weerspiegelen Anastasia Kubrak, Leanne Wijnsma en Ingeborg Entrop de lagen van het land: boven, op en onder de grond. Ga met onze bustour mee de provincie in en ontdek de kunstwerken. In het laatste stuk van de tour wandel je in circa 10 kilometer weer terug naar de stad. Bus vertrekt om 10.00 uur vanaf het CBK. Tickets zijn te koop via onze webshop.

Meer weten over het werk dat Ingeborg Entrop voor Het Verticale Landschap maakte? In ons digitale magazine Kunst & Stad vertelt Entrop over haar verwantschap met De Ploeg.

 
Stel je vraag aan stripmakers Grote Markt
Strip grote markt pan
 Strip op bouwschutting Grote Markt 

Sinds 2012 ‘verstrippen’ Groninger striptekenaars stedelijke ontwikkelingen rond de Grote Markt op verzoek van het CBK. De 8e en allerlaatste strip is gemaakt door het stripcollectief Knetterijs. Knetterijs en alle makers van de voorgaande edities – o.a. Barbara Stok en Bart Nijstad komen op donderdag 1 november om 15.00 uur samen in de Nieuwe Raadszaal van het Stadhuis. In een Q&A met Tonio van Vugt, artistiek directeur van de Stripdagen Haarlem, blikken ze terug op het project. Kom langs, luister en stel je vragen!

 
 
Kom gamen in de herfstvakantie

Bouw je fantasiestad in de waterwereldgame Waterworld. Speciaal voor de Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden ontwikkelden de kunstenaars van Nou & Herkauw een gameworkshop voor kinderen van 8 t/m 12 jaar over water en het gebruik van waterstof als energie. De workshop gaat over creëren met je handen, met nieuwe technologie en vooral met je verbeelding. Wil je ook gamen? Je kunt de workshop t/m zondag 28 oktober tussen 13 en 17 uur volgen in de Groninger Culturele Ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden. De Kinderburgemeesters en de Kinderlocoburgemeesters van Groningen en Leeuwarden geven op zondag 21 oktober om 13 uur het startsein voor de workshop. Iedereen is van harte welkom. 

 
 
Poëzie en muziek onder de maan
Museum of the moon
 Museum of the moon tijdens een eerdere presentatie in Frankrijk 

Tijdens Let's Gro hangt de installatie Museum of the Moon van de Engelse kunstenaar Luke Jerram op het Waagplein. Het CBK slaagde er in samenwerking met het festival in deze levensgrote maan naar Groningen te halen. Op donderdag 1 november brengen dichters en muzikanten in een intieme setting een ode aan de maan die vlak boven hen hangt. Strijk neer op één van de zitzakken en luister naar de dichtkunsten van Esmé van der BoomRichard Nobbe en Lilian Zielstra, en de verhalen van singer-songwriters Lesley Baker en Iris Rijnsewijn. Toegang is gratis.

 
 
Kunst op Straat voor Schilderswijk
Lotusknop van Jan van Baaren herplaatst
 Lotusknop van Jan van Baren herplaatst 

Recent kreeg de Lotusknop, een kunstwerk van Jan van Baren, een nieuwe plek aan de Blekerstraat in de Schilderswijk. Het kunstwerk stond eerder in het gras aan de Siersteenlaan in Vinkhuizen, maar moest daar vanwege veranderingen in de openbare ruimte weg en kwam in de gemeentelijke opslag terecht. Buurtbewoners maakten zich hard voor deze plaatsing. De herplaatsing van het kunstwerk is onderdeel van het project ‘Van rommelig groen naar Blekersplantsoen’. Een project waarbij bewoners actief zijn betrokken bij de herinrichting van het plantsoen. Vrijdag 12 oktober werd zowel het park als kunstwerk onthuld.

 
 
Stadsmarkering in nieuw jasje

Tijdens Let’s Gro maakt kunstenaar Martin Borchert zijn plan voor een update van de Stadsmarkering Gate Tower Clio bekend. Het kunstwerk staat sinds 1990 langs de A28. Tijd, energie en de elementen spelen een belangrijke rol in dit werk. De oorspronkelijke kunstenaar Kurt W. Forster stemt met de update in: volgens Forster is een update in het huidige tijdsgewricht op zijn plaats en passend bij de inhoud van de Stadsmarkering. Borchert geeft het kunstwerk een energietransitie van fossiel naar duurzaam en laat het aftellen naar 2035, het jaar waarin Groningen energieneutraal wil zijn. Je vindt het voorstel van Borchert van 31 oktober t/m 3 november in de Cubestee op de Grote Markt. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het CBK.

 
 
Doe mee met Musica Universalis Live!
Musica Universalis LIVE!

In het kader van de tentoonstelling het Boek der Natuur in het CBK voert kunstenaar Ingeborg Entrop samen met een dubbelstrijkkwartet, actrices en het publiek de muzikale performance Musica Universalis LIVE! uit op woensdag 31 oktober. Op het programma staan werken die betrekking hebben op het wezen van de kosmos. Wil je luisteren of bespeel je een instrument en wil je meedoen? Je bent van harte welkom. Musica Universalis LIVE! start om 20.00 uur in het CBK. Toegang is gratis. Er is een beperkt aantal zitplaatsen, meld je daarom tijdig aan via info@cbkgroningen.nl.

 
 
Laatste kans in het Groninger Museum
Groninger Museum David LaChapelle
 David LaChapelle, A New World, 2015. 

In het Groninger Museum kun je nog t/m 28 oktober het werk van David LaChapelle in LaChapelle: Good news for modern man zien. De kunstenaar begon zijn befaamde carrière met fotograferen voor het tijdschrift Interview van Andy Warhol. Door zijn vernieuwende aanpak behoorde LaChapelle al snel tot de meest invloedrijke fotografen ter wereld. Zijn spectaculaire, kleurrijke en vaak controversiële portretten van beroemdheden zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van deze tijd. De tentoonstelling in het Groninger Museum met ruim 70 werken die verschillende disciplines uit het oeuvre van de kunstenaar belichten, trok al meer dan 100.000 bezoekers.

 
 

Meer weten over wat je de komende tijd kunt doen in Groningen? Download ons digitale magazine Kunst & Stad en lees alles over de Week van het Kunstenaarsboek, lichtkunstwerken op straat, Groningen Ontwerpt en nog veel meer.

 
 
meer