Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief oktober 2018

das buch der natur
 herman de vries, das buch der natur, 1991 
Kunstenaarsboeken in het Boek der Natuur

Op zaterdag 13 oktober opent de expositie het Boek der Natuur in het CBK. In de expositie zie je boeken en kunstwerken die spelen met verschillende benaderingswijzen op de relatie tussen mens en natuur. Kunstenaars besteden sinds de jaren zestig op een nieuwe manier aandacht aan de natuur: het opnieuw ordenen of verwijderen van bestaand natuurlijk materiaal, het benaderen van het landschap als ruimte om in te werken, het gebruikmaken van natuurprocessen voor het kunstwerk. Ook in het kunstenaarsboek wordt natuur vaak gebruikt als invalshoek. De kunstenaars in de tentoonstelling zien de natuur als hun atelier, een plek waar een werkelijke authentieke ervaring kan plaatsvinden. Het belang van de natuur is een belangrijk uitgangspunt voor de kunstenaars.

Het Boek der Natuur is onderdeel van de Week van het Kunstenaarsboek waarin verschillende culturele instellingen evenementen organiseren. De expositie het Boek der Natuur is nog tot en met 3 november in het CBK te zien. Wil je meer weten over het kunstenaarsboek? In Kunst & Stad kun je er een leuk artikel over lezen.

 
Tour langs kunstwerken in het Groninger land
Het verticale landschap
 Impressie van Datapool door Anastasia Kubrak. 

Op zondag 28 oktober geven drie kunstenaars een hedendaagse kijk op het Groninger landschap. Geïnspireerd door kunstenaarscollectief De Ploeg weerspiegelen Anastasia Kubrak, Leanne Wijnsma en Ingeborg Entrop in Het Verticale Landschap de lagen van het land: boven, op en onder de grond. Een bustour met aansluitend een wandeltocht van circa 10 kilometer voert langs drie kunstwerken in het Groninger land.

Anastasia Kubrak laat met haar project Datapool zien hoe satellietgegevens onze kijk op het landschap beïnvloeden. Met Datapool kun je je via je smartphone laten teleporteren naar een andere locatie. Ondergronds doet ontwerpster Leanne Wijnsma middels een serie van tunnels onderzoek naar de toekomst van het ondergrondse leven. Ten slotte treed je met de audiowandeltocht Tracing Walfridus #04 van Ingeborg Entrop in de voetsporen van Walfridus, die in de 10e eeuw iedere dag over het land van Bedum naar Groningen liep. Het Verticale Landschap is een samenwerking tussen het CBK en SIGN.

Ontvangst is om 9.30 uur in het CBK, de bus vertrekt om 10.00 uur. We raden je aan goed schoeisel en weersbestendige kleding mee te nemen. Tickets zijn 5 euro en te koop via onze webwinkel.

Wil je meer weten over het werk van Ingeborg Entrop? Lees dan het interview in Kunst & Stad.

 
 
Doe mee met Musica Universalis LIVE!

In het kader van de tentoonstelling het Boek der Natuur voert kunstenaar Ingeborg Entrop samen met een dubbelstrijkkwartet, actrices en het publiek de muzikale performance Musica Universalis LIVE! uit op dinsdag 16 oktober en woensdag 31 oktober. Op het programma staan werken die betrekking hebben op het wezen van de kosmos. Wil je meedoen aan de uitvoering, dan ben je van harte welkom, neem je instrument mee. Wil je alleen luisteren, kom dan ook langs. Musica Universalis LIVE! start om 20.00 uur in het CBK. Toegang is gratis. Er is een beperkt aantal zitplaatsen, meld je daarom tijdig aan via info@cbkgroningen.nl.

 
 
Nieuw: de najaarseditie van Kunst & Stad
Kunst & Stad 9

Op www.kunstenstad.nl vind je een nieuwe editie van ons digitale magazine Kunst & Stad. Met in dit nummer: Lichtkunstwerken in de stad, piepschuim etende meelwormen in het werk van ontwerper Marc Paulusma en de veelzijdigheid van het kunstenaarsboek.

En verder: een kijkje achter de schermen bij de Klassieke Academie, Ingeborg Entrop neemt je mee over het oppervlak van het landschap tijdens een geluidswandeling, de fascinerende wereld van glaskunstenaar Dale Chihuly en nog veel meer.

Je kunt Kunst & Stad gratis downloaden op www.kunstenstad.nl.

 
 
Levensgrote maan tijdens Let’s Gro
Museum of the moon
 Museum of the moon tijdens een eerdere presentatie in Frankrijk 

Tijdens het Let’s Gro festival – 31 oktober t/m 3 november 2018 – hangt het indrukwekkende kunstwerk Museum of the Moon van de Engelse kunstenaar Luke Jerram op het Waagplein. Het CBK slaagde er in samenwerking met het festival in deze reizende installatie naar Groningen te halen. Museum of the Moon is een levensgrote maan met een diameter van maar liefst 7 meter. Van binnen is de maan verlicht waardoor het haarscherpe oppervlak nog beter tot zijn recht komt. Iedere centimeter die je ziet, is in het echt 5 kilometer. In de installatie zitten muzikale composities van Dan Jones waardoor het maanmuseum betoverend, vervreemdend en inspirerend werkt. Museum of the Moon is alle dagen van het festival 24 uur per dag te zien, de Rijksuniversiteit Groningen organiseert dagelijks 2 excursies naar de maan. 

 
 
Ontdek de impact en mogelijkheden van water en waterstof

Wat heeft Groningen te bieden op cultureel gebied? Ontdek het in de tijdelijke, culturele ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden. Onder coördinatie van het CBK tonen de Bierumer School, Academie Minerva, NAIP, NP3, SIGN en het CBK hier hedendaagse kunst over de impact en mogelijkheden van water en waterstof. Naast exposities is er in dit bijzondere bouwwerk ook een divers activiteitenprogramma en speciaal voor kinderen zijn er in de herfstvakantie workshops. De ambassade is vrij toegankelijk van 15 september t/m 18 november 2018 van woensdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. Kijk voor het volledige activiteitenprogramma op www.waterwaterstof.nl

 
 
Voorbereidingen park Meerstad in volle gang
Park Meerstad

In Meerstad komt een uniek land-art park om te recreëren en te ontmoeten. Met een formaat van ongeveer 10 hectare wordt het park het grootste openbare landkunst-project dat tot nu toe in Nederland is gemaakt. Het CBK en Bureau Meerstad sloegen hiervoor de handen ineen. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang. Inmiddels is er 170.000 kubieke meter zand, dat zijn 2,5 miljoen kruiwagens vol, naar het gebied overgebracht via een pijpleiding. Dit zand wordt nu in een plooiend, heuvelachtig model gebracht door graafmachines en tractoren. Op donderdag 4 oktober heeft wethouder Roeland van der Schaaf het eerste stukje fietspad gelegd, dat straks kaarsrecht door het heuvelachtige landschap snijdt.

Park Meerstad is een samenwerking tussen Bureau Meerstad, het CBK en gemeente Groningen. Daarnaast hadden ook bewoners een stem in het geheel. Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd heeft in samenwerking met MD Landschapsarchitecten het ontwerp voor zijn rekening genomen.

 
 
Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium en stemmen op je favoriet

Ieder jaar reikt de gemeente Groningen tijdens het talentevent Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) het Hendrik de Vriesstipendium uit. Er is een prijs van 6.000 euro voor een beeldend kunstenaar en eenzelfde prijs voor een literair talent. Het college van B&W wordt hiervoor door een professionele jury geadviseerd. Nieuw dit jaar is een publieksprijs van 1.000 euro, naast de prijs van het college. Bezoekers van Wildvang op zaterdag 15 december om 20 uur krijgen de mogelijkheid te stemmen op hun favoriet. De genomineerde met de meeste stemmen krijgt vervolgens de prijs. Vorig jaar wonnen Koos Buist en Nick ter Wal het Hendrik de Vriesstipendium. Tijdens Wildvang presenteren zij hun kunstwerk en boekuitgave.

 
 
Lezingen VRIJDAG

In het najaar van 2018 nodigt VRIJDAG vier gerenommeerde beeldende kunstenaars uit voor de lezingenserie Ogenblik, een serie over tijd en waarneming. In deze serie vertellen Berndnaut Smilde, Rein Jelle Terpstra, Sjoerd Knibbeler en Noor Nuyten niet alleen over hun werk en werkwijze, maar ook over hun referenties en inspiratiebronnen. Kijk voor meer informatie op de website van VRIJDAG.

 
 
meer