Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief november 2018

Museum of the moon Lets Gro
 Museum of the Moon op het Waagplein 
Laat je inspireren door de maan

Sinds woensdag hangt het indrukwekkende kunstwerk Museum of the Moon van de Engelse kunstenaar Luke Jerram boven het Waagplein. Het is een maan met een diameter van 7 meter. Van binnen is de maan verlicht waardoor het haarscherpe oppervlak nog beter tot zijn recht komt. Iedere centimeter die je ziet, is in het echt 5 kilometer. In de installatie zitten muzikale composities van Dan Jones waardoor het maanmuseum betoverend, vervreemdend en inspirerend werkt. Het CBK haalde het kunstwerk samen met Let’s Gro naar Groningen. Je kunt de installatie nog t/m zaterdag 3 november bewonderen.

 
Allerlaatste strip op Grote Markt
Strip Knetterijs
 Knetterijs met Paul de Rook bij de strip 

Sinds deze week is de achtste en laatste strip op de Grote Markt te zien. De strip is gemaakt door het illustratiecollectief Knetterijs. Het is de laatste in een reeks waarin het CBK Groninger striptekenaars heeft gevraagd de veranderingen aan de Oostwand van de Grote Markt te verbeelden in verhalen.

De strip van Knetterijs blikt vooruit op de opening van het Groninger Forum. In 9 platen zie je een parade van bekende en onbekende Groningers voorbijkomen, zoals sporters, Stadjers, kunstenaars en zakenluis, op weg naar het Forum. Wie goed kijkt, ziet ook cultuurwethouder Paul de Rook die onderweg is naar de openingshandeling. Zal hij op tijd arriveren? Kom kijken bij de strip.

 
 
Nieuw kunstwerk in het A-kwartier
Anne Wenzel

Groningen is weer een nieuw kunstwerk rijker. Als eerbetoon aan de vrouw maakte kunstenares Anne Wenzel speciaal voor het A-kwartier een buste. Na het verdwijnen van de raamprostiutie waren gemoedelijkheid, kleinschaligheid en buurtgevoel uitgangspunten bij de herinrichting van de wijk. Volgens de buurtbewoners draagt kunst in de openbare ruimte daaraan bij. Daarom hebben ze in samenwerking met de gemeente Groningen het CBK gevraagd een kunstwerk te realiseren. Vanaf volgende week kun je het kunstwerk in de bocht van de Vishoek zien.

Benieuwd hoe het kunstwerk tot stand kwam? Lees er meer over in ons digitale magazine Kunst & Stad.

 
 
DAG VAN DE KUNSTUITLEEN

Op zaterdag 3 november is het de Dag van de Kunstuitleen. Kunst lenen ontstond in de jaren 50 en werd een breed begrip in de jaren 70. Door de opkomst van de circulaire economie waarin bezit wordt omgewisseld voor ‘sharen’ is kunst lenen nog helemaal hot. Wil je onder het genot van muziek, hapjes en drankjes onze kunstuitleencollectie zien? Kom tussen 13 en 17 uur naar het CBK, Trompsingel 27. Meer info over onze Kunstuitleen vind je op www.kunstuitleengronngen.nl

 
 
DUURZAME ENERGIE VOOR STADSMARKERING
Gate Tower Clio
 Gate Tower Clio 

Tijdens Let’s Gro kun je het voorstel van kunstenaar Martin Borchert voor een update van de Stadsmarkering Gate Tower Clio bekijken. In overeenstemming met de oorspronkelijk kunstenaar Kurt W. Forster stelt Borchert voor het kunstwerk een energietransitie - van fossiel naar duurzaam- te geven. Daarnaast laat hij het aftellen naar 2035, het jaar dat Groninger energieneutraal wil zijn. De maquette is nog t/m 3 november te zien in de Cubestee op de Grote Markt. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het CBK.

 
 
Aan het werk met Amoebe Spiritus

Meer dan 200 derdejaarsleerlingen van het H.N Werkman Stadslyceum hebben de afgelopen maanden gewerkt aan hun interpretatie van de Amoebe Spiritus van Peter Zegveld. Het kunstwerk van Zegveld staat in het Tschumipaviljoen. In het kader van het Tschumiproject, een samenwerking tussen het Tschumipaviljoen en het CBK hebben de leerlingen animaties, interactieve installaties, dansen en ritmes gemaakt. Nieuwsgierig naar de resultaten van het project? Van 6 november t/m 5 december zijn de video’s en maquettes van de leerlingen te zien in het CBK.

 
 
Beleef kunst en muziek in het CBK
Wildvang 2018

Binnenkort is er weer volop beeldende kunst, literatuur en muziek te beleven in het CBK. Tijdens Wildvang zie je performances van Groninger kunstenaars, deejays en literaire talenten. Ook kun je een tentoonstelling met het werk van de genomineerde kunstenaars voor het Hendrik de Vriesstipendium 2018 bekijken. In de categorie beeldende kunst maken Rosa Everts, Marthe van de Grift en Wim Warrink kans op de aanmoedigingsbeurs van 6.000 euro. Voor literatuur zijn Esmé van den Boom en Jelte Hommes genomineerd. Nieuw dit jaar is een publieksprijs. Wie van de genomineerden moet volgens jou winnen? Tijdens Wildvang kun je stemmen op je favoriet.

Zet alvast in je agenda: de nieuwe editie van Wildvang is op zaterdag 15 december 2018 om 20 uur in het CBK.

 
 
Welke invloed heeft water op jouw leven?
Studium Snacks

Onderzoek op het gebied van water loopt uiteen van groot tot klein. In Studium Snacks: Water vertellen verschillende wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen je over de rol die water in hun onderzoek speelt en wat voor invloed water heeft op jouw dagelijks leven. De Studium Snacks vinden plaats in de Groninger Culturele Ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden op donderdag 8 november om 19 uur en 20.15 uur. Wil je erbij zijn? Je kunt hier een gratis ticket bestellen.

 
 
Origineel Cadeau voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een origineel cadeau voor pakjesavond of voor onder de kerstboom? Geef eens kunst cadeau. Je kunt al vanaf 10 euro een cadeaubon bij ons kopen. De cadeaubon is te gebruiken als (aan)betaling voor een abonnement of aankoop bij onze Kunstuitleen. De ontvanger kan daarmee zelf een kunstwerk uitzoeken. Om het cadeau extra leuk te maken, verpakken we de cadeaubonnen feestelijk. Je bestelt onze cadeaubonnen eenvoudig online. Uiteraard kun je ook langskomen bij onze Kunstuitleen. Kijk voor openingstijden op onze website.

 
 
Stemmen en kunst kijken in het CBK

Op woensdag 21 november zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen. Dit jaar kun je stemmen en kunst kijken combineren, want in het CBK is op de verkiezingsdag een stembureau gevestigd. Het bureau aan de Trompsingel 27 is open van 7.30 tot 21 uur. Iedere stemgerechtigde in de gemeente Groningen is welkom bij dit stembureau.

 
 
Binnenkort in het Groninger Museum: Grrrom
Groninger Museum Grrrom
 David Linares, Zonder titel, 1989. Gemengde materialen. Groninger Museum. 

In het Groninger Museum worden over een aantal weken allerlei verschillende dieren ‘bevrijd’ uit het depot. De honden van Otto Eerelman, koeien van de Haagse School, paarden op Japanse prenten en Aziatische karpers krijgen naast elkaar een plek in de nieuwe tentoonstelling Grrrom. Ook niet-alledaagse dieren en taferelen zijn te zien, zoals de Mexicaanse papier-maché monsters van de familie Linares. Grrrom! Een tentoonstelling met een staartje is geschikt voor jong en oud en is vanaf 23 november te zien in het Groninger Museum.

 
 
meer