Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief november 2017

Vincent Fournier - Cloudy travelling dog
 Vincent Fournier - Cloudy travelling dog 
 
CBK in teken van fotografie vanwege Noorderlicht

Nog t/m 26 november 2017 vind je op diverse locaties in de stad en 2 erbuiten de Internationale Fotomanifestatie Noorderlicht. Alle locaties presenteren tentoonstellingen die onze drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen, in beeld brengen. Ook het CBK maakt deel uit van het hoofdprogramma. Bij ons zie je werk van de fotografen: Vincent Fournier, Jay Gould en Grégoire Eloy. Naast het CBK is het hoofdprogramma te vinden in de Der Aa-Kerk, Fotogalerie Noorderlicht en NP3. Een passe-partout geeft toegang tot deze locaties. Museum De Buitenplaats in Eelde en KINK in Assen zijn ook onderdeel van het hoofdprogramma.

 
 
Maak je eigen kunstwerk op de Vismarkt
Action>Reaction - Sjimmie Veenhuis op Vismarkt
 Action>Reaction - Sjimmie Veenhuis op Vismarkt 

De interactieve lichtsculptuur Action>Reaction van de Groninger kunstenaar Sjimmie Veenhuis is nog t/m zaterdag 4 november 2017 te zien op de Vismarkt tijdens het inspiratiefestival Let’s Gro. Veenhuis maakte deze installatie van 1.000 verlichte schakelknoppen op verzoek van het CBK en Platform GRAS. Het werk is interactief: je kunt zelf de schakelknoppen aan- en uitzetten. Hierdoor ontstaan lichtpatronen, die telkens van vorm veranderen. Zo kun je een eigen kunstwerk maken, maar ook dat van een ander veranderen. Kom langs op de Vismarkt en probeer het uit. De installatie is geopend van 17 tot 21 uur.

 
 
Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium bekend
Hendrik de Vriesstipendium

Ieder jaar reikt de gemeente Groningen het Hendrik de Vriesstipendium uit, een aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele kunstenaars. Kunstenaars kunnen zich hiervoor aanmelden, een jury buigt zich over de inzendingen. Uit alle aanmeldingen heeft de jury onlangs 8 kandidaten genomineerd. Voor literatuur zijn dit: Kasper van Hoek en Nick ter Wal, de genomineerden voor beeldende kunst zijn: Salim Bayri, Lotte Bosman, Koos Buist, Katie Corcoran Kenna, Gijs Deddens en Willem Warrink. Op zaterdag 9 december tijdens Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend welke 2 van hen het stipendium winnen. Wildvang is een avond vol kunst, literatuur, muziek en eten in het CBK. Aanvang 17.00 uur.

 
 
Martinitoren en Forum spelen hoofdrol in strip Jan-Willem Spakman op Grote Markt
Jan-Willem Spakman voor zijn strip op de Grote Markt
 Jan-Willem Spakman voor zijn strip op de Grote Markt 

Op de Grote Markt is een nieuwe strip te zien. De strip is getekend door Jan-Willem Spakman en gaat over het Groninger Forum. Spakman introduceert het Forum als nieuweling in de stad, een jong gebouw met een eigen karakter. In zijn korte strip leert het Forum de stad kennen en de kijkers het Forum. Hulp hierbij krijgt hij van een oude bekende, de Martinitoren. De strip komt tot stand op verzoek van het CBK dat Groninger striptekenaars vraagt de veranderingen in de binnenstad te verbeelden. De strip van Spakman is de 7e in deze estafette.Op www.kunstenstad.nl lees je een interview met Jan-Willem Spakman over de strip en zijn werk.

 
 
Landelijke dag van de Kunstuitleen
Kunstuitleen CBK Groningen

Zaterdag 11 november is de Landelijke dag van de Kunstuitleen. Onze Kunstuitleen doet hier ook aan mee. We zijn deze dag extra lang geopend, namelijk van 11 tot 18 uur. Word je deze dag lid van de Kunstuitleen en leen je minimaal 1 jaar een kunstwerk, dan hoef je de eerste 3 maanden niet te betalen. En verder deze dag: koffie, thee, koekjes, wijn, nootjes, en extra veel kunstwerken op onze uitleenzaal. Ben je al klant en wil je een extra kunstwerk lenen of een werk ruilen, kom dan vooral ook langs. We helpen je graag.

 
 
Deejays, veejays en veel kunstenaars op Wildvang 2017
Wildvang, avond vol kunst, literatuur, muziek en eten

Op zaterdag 9 december vindt een nieuwe editie van Wildvang plaats. Een avond vol kunst, literatuur, muziek en eten in het CBK. Met in de line-up kunstenaars, veejays, deejays en de stadsdichter. Er zijn in samenwerking met Minerva Academie voor Popcultuur performances van Tero, Sfeerwolf, Anne Fie Salverda, Beeldpuree en Lilian Zielstra. Tijdens Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend welke 2 talenten dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen. De stipendiumwinnaars van vorig jaar, Dennis Molema en Bert Scholten presenteren hun werk. Food & drinks: Foodfellas. Aanvang 17.00 uur, einde 21.00 uur. Het complete programma, de timetable en meer informatie vind je op Facebook en onze website. Laat op Facebook weten dat je komt en krijg automatisch updates over het programma.

 
 
Digitaal magazine Kunst & Stad boordevol interviews
Digitaal magazine Kunst & Stad, download hem nu op www.kunstenstad.nl
 Digitaal magazine Kunst & Stad, download hem nu op www.kunstenstad.nl 

Op www.kunstenstad.nl vind je een nieuwe editie van ons digitale magazine Kunst & Stad. Met in dit nummer: De knuffels van Charlemagne Palestine, Ruud & Zwaan wars van regels en Groningen in teken van fotografie. En verder: Onderzoek wijst uit: kunst maakt gelukkiger, Jan Kruis: veel meer dan Jan, Jans en de kinderen, De Romantiek van het Noorden en nog veel meer... Download het digitale magazine nu op www.kunstenstad.nl.

 
 
Geef kunst cadeau

Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Geef kunst cadeau! Onze cadeaubonnen van de Kunstuitleen zijn de ideale uitkomst voor verjaardagen, jubilea, pakjesavond en voor onder de kerstboom. We hebben al cadeaubonnen vanaf 10 euro. De cadeaubon is te gebruiken als (aan)betaling voor een abonnement of aankoop bij onze Kunstuitleen. Met dit originele cadeau kan de ontvanger zelf een kunstwerk uitzoeken. Om het cadeau extra leuk te maken, verpakken we de cadeaubonnen feestelijk. Je bestelt onze cadeaubonnen eenvoudig online. Je kunt uiteraard ook langskomen. Openingstijden.

 
 
Laatste kans voor Rijk in Groningen in Museum
Rijk in Groningen - Borgen en Stadspaleizen 1600-1800
 Rijk in Groningen - Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 

Het werk van de Nederlandse kunstschilders De Stomme en Wassenbergh en het bijzondere Huis met de 13 Tempels van Herman Collenius komen samen in het Groninger Museum in de tentoonstelling Rijk in Groningen - Borgen en Stadspaleizen 1600-1800. De tentoonstelling laat de bezittingen en rijkdommen zien van culturele elite van Groningen in de 17e en 18e eeuw. Wil je de tentoonstelling zien, je hebt nog t/m zondag 12 november 2017 de kans.

 
 
meer