Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief mei 2019

Tentoonstelling Sandra de Groot
 Nu te zien in het CBK: duo tentoonstelling met werk van Sandra de Groot & Lisa Smithson 
Laatste kans: tentoonstelling Sandra en Lisa in het CBK

Alleen deze week nog kun je de tentoonstelling van Sandra de Groot en Lisa Smithson in het CBK zien. Beide kunstenaars maken werk waarbij de autonome invalshoek en de keuze voor textiel een rode draad vormen. In de tentoonstelling zie je t/m 11 mei installaties die beide kunstenaars op deze wijze realiseerden. Benieuwd naar het verhaal achter het werk van Sandra en Lisa? In ons digitale magazine Kunst & Stad lees je een interview met de kunstenaars.

 
Vrouw, vrouwenrechten en vrijheid in kunstwandeling
Anne Wenzel 2

Meer dan honderd jaar geleden gingen vrouwen de straat op om te strijden voor hun rechten. 100 jaar later gaan we opnieuw de straat op maar nu voor de schoonheid van de kunsten. Tijdens een wandeling onder leiding van Margriet Diertens staan we stil bij vrouwen, vrouwenrechten en vrijheid in verschillende tijden. We doorkruisen de binnenstad, bekijken bekende, maar vooral ook mindere bekende kunstwerken en horen prachtige verhalen over sterke vrouwen. De wandelingen vinden plaats op zaterdag 25 mei en zaterdag 15 juni. Kijk voor meer info en tickets in onze webshop. Let op! Vol = vol.

 
 
Ontdek de nieuwe Ateliercollectie
Ateliercollectie 2 2019
 Rolina Nell, nu te zien in de ateliercollectie 

In de Kunstuitleen van het CBK kun je weer een nieuwe ateliercollectie vinden. De ateliercollectie bestaat uit kunstwerken rechtstreeks uit de ateliers van kunstenaars. De Kunstuitleen biedt hen een podium en jij krijgt zo de kans het werk te bemachtigen en bij jou thuis te hangen. In deze collectie kun je werk ontdekken van Roos Vink, Coen Vunderink, Rolina Nell, Klasiena Soepboer en Lisa Smithson. Benieuwd naar de collectie? Neem een kijkje in onze digitale catalogus of kom langs in onze Kunstuitleen.

 
 
Onthulling nieuw kunstwerk Oosterparkwijk
Schetsontwerp Elisabet Stienstra
 Schetsontwerp De Figuurtoren van Elisabet Stienstra 

Op de plek van het oude voetbalstadion van FC Groningen in de Oosterparkwijk wordt op zaterdag 25 mei een groot, nieuw kunstwerk onthuld. Kunstenaar Elisabet Stienstra heeft de acht meter hoge sculptuur De Figuurtoren genoemd. De Figuurtoren bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren die naar boven toe steeds kleiner worden. Met twee halve cirkels en blokken creëert Elisabet een zitplek aan de voet van de sculptuur. Het CBK heeft de kunstopdracht begeleid. Hiervoor is een kunstcommissie geformeerd met o.a. buurtbewoners die bij het proces zijn betrokken. Wil je bij de onthulling aanwezig zijn? Kom op zaterdag 25 mei om 14.30 uur naar de nieuwe vijver aan de Piet Fransenlaan in Groningen. De onthulling is tevens het startschot voor The Female Presence, een spraakmakende tentoonstelling in het CBK met een unieke verzameling autonome sculpturen van Elisabet Stienstra.

 
 
Openingsmanifestatie 100 jaar vrouwenkiesrecht in Groninger Museum
Vrouwenkiesrecht

In 2019 viert Nederland het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Op 9 mei is het precies honderd jaar geleden dat het wetsvoorstel door de Tweede Kamer werd aangenomen. Het Groninger Museum zet op 9 mei zijn deuren wijd open voor de landelijke viering van dit jubileum. Entree is de hele dag gratis en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo interviewt Janine Abbring de eerste vrouwelijke Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, bespreekt hoogleraar moderne geschiedenis en gastconservator Mineke Bosch de rol van kunst en cultuur in de vrouwenkiesrechtbeweging onder muzikale begeleiding van sopraan Marene Elgershuizen en zijn er optredens van jazzzangeres Izaline Calister en het Groninger koor Bladgoud. De tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht is 9 mei ook te bewonderen. De expositie, die tot 15 september 2019 te zien is, illustreert hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging. Kijk voor meer info en het volledige programma op de website van het Groninger Museum

 
 

Meer weten over wat je de komende tijd kunt doen in Groningen? Download ons digitale magazine Kunst & Stad en lees alles over de positie van vrouwen in de kunstwereld, Pronkjewails, glazen reuzenkind en nog veel meer.

 
 
meer