Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief mei 2018

Sonic Room - Lee McDonald
 Sonic Room - Lee McDonald 
 
6 kunstwerken op de Grote Markt

Van 31 mei t/m 9 juni transformeren NP3 en het CBK Groningen de Grote Markt tot een nieuw podium voor hedendaagse kunst tijdens de kunstmanifestatie MARKER. Met de Grote Markt als inspiratiebron onderzoeken 6 kunstenaars wat de betekenis van dit centrale plein was, is of kan zijn. De kunstenaars ontwikkelen speciaal voor de manifestatie kunstwerken die inspelen op het gebruik en de beleving van het plein, de cultuurhistorie, kenmerkende architectuur en de invloed van technologie. Deelnemende kunstenaars: Ruben Boxman, Henri van Hoeve, Sarah Janssen, Lee Mc Donald, Bert Scholten en Albert Westerhoff. MARKER is geopend op 31 mei van 19.30 tot 22 uur en van 1 t/m 9 juni van 10 tot 22 uur. Dagelijks om 19.30 uur is er een rondleiding. Lees ook het uitgebreide artikel in ons magazine Kunst & Stad.

 
 
Tentoonstelling MARKER in CBK en NP3

Als aanvulling op de kunstmanifestatie MARKER op de Grote Markt presenteren de deelnemende kunstenaars in de tentoonstellingsruimtes van NP3 en het CBK werk en achtergrondinformatie gerelateerd aan hun kunstwerken op dit centrale marktplein. Bij NP3 aan de Hofstraat 21 zijn dat: Ruben Boxman, Lee MC Donald en Bert Scholten, bij het CBK: Henri van Hoeve, Sarah Janssen en Albert Westerhoff. In de tentoonstellingen zie je foto’s, modellen, multiples, sculpturen, schetsen en collages. Het tentoonstellingsconcept is ontwikkeld door Vector-i. De tentoonstellingen zijn te zien van 19 mei t/m 16 juni 2018, openingstijden NP3: wo t/m za 12 – 17 uur, openingstijden CBK: wo t/m vr 9 – 17 uur en za 13 – 17 uur.

 
 
CBK verzorgt programma beeldende kunst in ambassade Leeuwarden

Leeuwarden krijgt tussen half september en begin november 2018 een Groninger Culturele Ambassade. Hiermee leveren de gemeente en de provincie Groningen een bijdrage aan Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). In de ambassade laten culturele organisaties, kennisinstellingen en overheden zien wat Groningen heeft te bieden. Het thema is water en waterstof. In de ambassade worden tentoonstellingen en activiteiten aangeboden voor een gevarieerd publiek. Het CBK voert het programma voor beeldende kunst uit, waarbij aandacht is voor de relatie tussen kunst en wetenschap. De Groninger ambassade wordt opgebouwd met Cubestees, de houten kubussen van architectenbureau Onix.

 
 
Ultra van Silvia B. publieksfavoriet
Favoriete kunstwerk in Kunst-op-Straatprijs 2018
 Favoriete kunstwerk in Kunst-op-Straatprijs 2018 

In april organiseerden we De Week van de Kunst op Straat met allerlei activiteiten en de Kunst-op-Straatprijs 2018. Tien kunstwerken binnen het thema vrouw waren voor deze prijs genomineerd. Iedereen die wilde kon op zijn of haar favoriet stemmen. De uitslag is als volgt geworden:

Met 10,1% van de stemmen is op de derde plek geëindigd: Olga met kat van Jan Wolkers aan de Paterswoldseweg. Op de tweede plek met 30,8% van de stemmen is geëindigd: Kinder van Mette Bus op de rotonde aan de Korreweg. En het kunstwerk met de meeste stemmen, 31,7% van de stemmen, is geworden: Ultra van Silvia B. aan de Emmasingel. Het ‘winnende kunstwerk’ mag zich een heel jaar lang favoriet kunstwerk noemen en kreeg het gedicht En ze vliegt dat Stadsdichter Lilian Zielstra speciaal voor het kunstwerk schreef.

 
 
De vrouw in de kunst is subject geworden
Paneldiscussie over vrouwelijk naakt in de kunst
 Léon Hanssen in gesprek met Natascha Bennink (tweede van links) en Anna-Rosja Haveman (rechts), onder leiding van Rosa Timmer 

Op woensdag 18 april vond in het CBK een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek, dat onder leiding stond van columnist Rosa Timmer, was De Week van de Kunst op Straat met het thema vrouw en de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. Stefan Nieuwenhuis maakte een verslag van de avond: "De vrouw in de kunst is een subject geworden en niet langer een object"

 
 
Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag gesloten

Op zaterdag 5 mei (Bevrijdingsdag) en donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) zijn we de hele dag gesloten.

 
 
Netwerkbijeenkomst Mondriaan Fonds

Professioneel beeldend kunstenaars en initiatiefnemers van kunstprojecten die van plan zijn om een subsidieaanvraag te doen bij het Mondriaan Fonds, kunnen op donderdagmiddag 21 juni terecht in Neushoorn in Leeuwarden. Daar organiseert de regiomakelaar Noord een werkbijeenkomst waarbij medewerkers / adviseurs van het fonds vertellen hoe een aanvraag wordt beoordeeld. Ook vertellen kunstenaars die eerder aanvragen hebben gedaan over hun ervaringen. Wil je verzekerd zijn van een plek dan kun je je alvast aanmelden via a.moller@mondriaanfonds.nl. Ook kunstenaars en initiatiefnemers die graag een actieve bijdrage willen leveren aan de bijeenkomst, wordt nadrukkelijk gevraagd om zich te melden.

 
 
Nu in Groninger Museum: David LaChapelle
David LaChapelle - Loaves and fishes
 David LaChapelle - Loaves and fishes 

Een primeur voor Groningen: op dit moment zie je de eerste tentoonstelling met werk van David LaChapelle in Nederland in het Groninger Museum. LaChapelle begon zijn befaamde carrière met fotograferen voor Andy Warhols tijdschrift Interview. Door zijn vernieuwende aanpak behoorde hij al snel tot de meest invloedrijke fotografen ter wereld. Zijn spectaculaire, kleurrijke en vaak controversiële portretten van beroemdheden zijn uitgegroeid tot archetypische symbolen van deze tijd. De solotentoonstelling in het Groninger Museum belicht met ruim 70 werken verschillende disciplines uit het oeuvre van de kunstenaar. Ook introduceert dit uitgebreide overzicht LaChapelles nieuwste serie New World, waarin hij het 'onfotografeerbare' probeert te fotograferen in een zoektocht naar het paradijs. Lees ook het artikel over zijn werk in ons magazine Kunst & Stad.

 
 
Terug naar het begin
Sander Jorn Vermeulen
 Sander Jorn Vermeulen 

Vier jonge Groninger kunstenaars hebben zich voor het festival Terug naar het begin laten inspireren door 4 oude Groninger kerken. Met een open en onderzoekende houding namen Koos Buist, Allard Medema, Sjimmie Veenhuis en Sander Jorn Vermeulen de kerken van Solwerd, Marsum, Krewerd en Oosterwijtwerd onder de loep. De wonderlijke verhalen, rituelen en symbolen verwerkten ze in verrassende kunstprojecten. Samen vormen de nieuwe werken een kunstroute van 20 km, die tijdens de 10de editie van het festival Terug naar het begin gratis is te volgen (25 t/m 27 mei). Hiermee voegen de kunstenaars aan de oude gebouwen nieuwe ervaringen toe en merk je als bezoeker dat de ‘bakens van betekenis’ nog steeds indruk maken. De kunstroute is mogelijk dankzij een bijdrage van het Mondriaanfonds, zie www.terugnaarhetbegin.nl.

 
 
meer