Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief maart 2019

Anne Wenzel 2
 
De straat op! - themawandeling

Vandaag is het internationale vrouwendag. Meer dan honderd jaar geleden gingen vrouwen de straat op om te strijden voor hun rechten, 100 jaar later gaan we - in het kader van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht - opnieuw de straat op maar nu voor de schoonheid van de kunsten! Tijdens een wandeling onder leiding van Margriet Diertens staan we stil bij vrouwen, vrouwenrechten en vrijheid in verschillende tijden. We doorkruisen de binnenstad, bekijken bekende, maar vooral ook mindere bekende kunstwerken, zoals Beeld voor de Vishoek van Anne Wenzel en horen prachtige verhalen over sterke vrouwen. De wandelingen vinden plaats op zaterdag 25 mei en zaterdag 15 juni en starten om 11 uur in de stationshal, eindpunt van de 2 uur durende wandeling is het CBK aan de Trompsingel 27, waar je de tentoonstelling met werk van Elisabet Stienstra kunt bekijken. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te koop via onze webwinkel. Leden van het CBK en studenten betalen 5 euro. Er geldt vol is vol.

 
 
Urban biketour, bekijk kunst in het donker
Fietsles - Kees Verkade
 Fietsles - Kees Verkade 

Zin in een cultureel en stedelijk avontuur in het donker? Na het succes van vorig jaar organiseren we ook dit jaar weer een urban biketour. Stap op de fiets en ontdek Kunst op Straat in het donker met stevige zaklamp met onze rondleider Albert Westerhoff (lampen worden verzorgd). Een paar keer tijdens de tour word je bovendien verrast door liedjes van singer-songwriter Robin IJzerman. De urban biketour vindt plaats op woensdag 10 en donderdag 11 april en start om 20.30 uur vanaf het CBK. Duur: circa 1,5 uur. Kosten zijn 7,50 euro per persoon. Ben je lid van het CBK of student, dan betaal je maar 5 euro. Dus pomp je banden op en koop snel je tickets via onze website, want net zoals vorig jaar geldt: vol=vol! De tour van 10 april is bijna uitverkocht, voor 11 april zijn er nog voldoende kaarten beschikbaar.

 
 
Engelstalige kunstwandeling
Galgal hamazalot - Joseph Semah

Voor iedereen die Engels spreekt organiseren we een rondleiding door het centrum langs Kunst op Straat. Ontdek meer over Groningen, hoor de verhalen achter de kunstwerken en wandel met een andere blik door de stad. De wandeling vindt plaats op zaterdag 13 april en start om 13.30 uur vanaf City Central bij de Der A-kerk. Duur: circa 1,5 uur. Kosten zijn 7,50 euro per persoon. Ben je lid van het CBK of student? Dan betaal je maar 5 euro. Er geldt: vol=vol! Kaarten zijn te koop via onze webwinkel.

 
 
Huidige ateliercollectie nog t/m 23 maart
Annemarie van Buuren - Lente
 Annemarie van Buuren - Lente 

Naast onze eigen collectie vind je bij onze Kunstuitleen een ateliercollectie: kunstwerken rechtstreeks uit de ateliers van kunstenaars. Drie keer per jaar wisselt de selectie. Nog t/m 23 maart 2019 vind je in een extra grote presentatie divers werk van Maarten van Aken, Annemarie van Buuren, Sandra Catsburg, Bernard Divendal, Hans Gerritsen, Heleen Haijtema, Tanja Isbarn, Annegret Kellner, John Konijn, Otto Krol, Aebele Trijsburg en Katrijn Verstegen. Met de ateliercollectie bieden wij kunstenaars een podium en door hun werk te lenen, ondersteun je hun beroepspraktijk. Kijk voor meer info op onze website.

 
 
Het CBK in het UMCG
Het CBK te gast in het UMCG

T/m 26 mei 2019 is het CBK te gast in het UMCG. In de Poortweg in het ziekenhuis presenteren wij topstukken uit onze uitleencollectie van 6 Groninger kunstenaars: Els Amman, Marten Klompien, Tiddo Nieboer, Lucas van der Pol, Martin Tissing en Jan Worst. Ander werk van deze kunstenaars is te zien in verschillende museale en private collecties, maar deze werken zijn altijd onderdeel gebleven in onze uitleencollectie en zijn te leen en te koop. De tentoonstelling met topstukken is alle dagen van de week in het UMCG te bekijken. Op de uitleenzaal in het CBK aan de Trompsingel 27 vind je nu ook ander werk van Lucas van der Pol dat opnieuw is ingelijst.

 
 
Het CBK ondersteunt Clash

Op zaterdag 6 en zondag 7 april is de Oosterstraat het toneel voor de festivaleditie van Clash, een feestelijke ontdekkingstocht met performances, dj sets, installaties, live optredens en audiovisuele kunst. Het CBK ondersteunt dit festival en maakt de coaching van 5 deelnemende kunstenaars mogelijk: Salim Bayri, Jonna Bo Lammers & Lotte Masker, Lee McDonald en Daniel Janse. Kijk voor meer info op de website van Clash.

 
 
Wieteke van Zeil in Groninger Museum
Wieteke van Zeil

Kunsthistoricus en cultuurjournalist van de Volkskrant, Wieteke van Zeil, is vrijdag 10 mei te gast in het Groninger Museum. In haar gastcollege Kijken naar Kunst bespreekt ze details uit de mooiste schilderijen en kijkt ze samen met het publiek naar vergelijkbare thema’s in de actualiteit en de hedendaagse beeldcultuur. Deze lezing is onderdeel van het Groninger Museum voorjaarscollege. We kijken grotendeels onbewust – en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Van Zeil laat zien dat kunst ons opmerkzamer maakt: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen en weten al eeuwen hoe het oog werkt. Een reeks gastcolleges van het Groninger Museum bestaat uit 4 bijeenkomsten op vrijdagochtend van 10:30 tot 12:30 uur. Kosten: 75 euro per reeks. Vrienden van het Groninger Museum krijgen 10% korting. Kijk voor meer info en kaarten op de website van het museum.

 
 
Met korting naar lezingen bij VRIJDAG

Regelmatig nodigt VRIJDAG gerenommeerde beeldend kunstenaars uit om te vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. Dit voorjaar vindt een serie lezingen plaats met het thema Kunst in Stad, een serie over kunstwerken in de publieke ruimte van Groningen. Op 14 maart vertelt Anne Wenzel over haar werk, 18 april komt Herman Lamers naar VRIJDAG, 16 mei geeft Silvia B. een lezing en op 13 juni is Jeroen Doorenweerd te gast. Leden van het CBK mogen op vertoon van hun lidmaatschapspasje met korting naar deze lezingen toe en betalen niet 7,50 euro, maar 5 euro voor een kaartje. Kijk voor meer info op de website van VRIJDAG.

 
 
meer