Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief maart 2018

Signatures in het CBK
 
Aanstormende kunstenaars in CBK

Van 10 maart t/m 28 april 2018 presenteren we 3 aanstormende, Groninger kunstenaars in het CBK. Allen presenteren in de tentoonstelling Signatures een installatie. Deelnemende kunstenaars zijn: Afke Manshanden, Emilio Veendorp en Joyce Zwerver.

Afke Manshanden studeerde vorig jaar cum laude af als scenograaf aan Academie Minerva. Eerder studeerde ze al af als fotograaf. In haar afstudeerwerk In de tussentijd staat ze stil bij het leven. Tegenwoordig worden we volgens haar geleefd door routine: slapen, eten, werken, eten, slapen. We vergeten om in het ‘nu’ te leven en van het ‘nu’ te genieten. In haar video-installatie kun je daarom het ‘nu’ ervaren. De installatie bestaat uit 4 portretten van het dagelijks leven.

Joyce Zwerver presenteert haar werk Bloodrelatives IV. Het immense werk bestaat uit repeterende onderdelen op calqueerpapier. De ‘vlekken’ in dit werk ontstonden door ecoline op papier te gieten en het papier vervolgens dubbel te klappen. De gevormde vlekken heeft de kunstenares vervolgens uitgescheurd en associatief geordend. Bloodrelatives IV wordt vrij in de ruimte gepresenteerd. Zwerver wil zo onderzoeken wat het licht in combinatie met het materiaal doet.

Emilio Veendorp studeerde grafisch ontwerp aan Academie Minerva. In het CBK presenteert hij zijn installatie A seat at a table. Het zijn bevindingen in een ruimte met lineaire verbanden. De losse objecten in deze installatie positioneert hij zodanig dat de ‘ruimte’ ertussen visueel wordt gemaakt en waarde krijgt. Veendorp beschouwt de tussenruimte namelijk als een venster naar een nieuw gebied, wellicht een nieuwe wereld.

 
 
We zoeken kunstenaars, vormgevers en architecten voor Noorderzon
Noorderzon 2017
 Lichtkunstwerk van Sjimmie Veenhuis op Noorderzon 2017 

Jaarlijks realiseert het CBK een kunstopdracht tijdens Noorderzon Performing Arts Festival. Op dit moment zoeken we kunstenaars die de opdracht van 2018 willen realiseren. Je kunt reageren als je een opleiding in een van deze disciplines hebt genoten en professioneel werkzaam bent op een van deze terreinen. Verder moet je wonen en/of werken in Groningen. De jaarlijkse opdracht is bedoeld als talentontwikkelingstraject. Daarom zoeken we kunstenaars die willen leren.

De uiteindelijke opdracht luidt: ontwerp een kunstwerk / ontmoetingsplek in de ruimste zin van het woord. Het object nodigt uit tot betreden en/of verblijf. Thema dit jaar: kun je een relatie leggen tussen stad en ommeland? Het werk wordt geplaatst in het Noorderplantsoen. Tijdens de ontwikkeling van het werk wordt gezamenlijk naar de beste locatie gezocht. Geïnteresseerden kunnen t/m 12 maart 2018 een voorstel indienen, daarna vindt een selectie plaats. Op onze website staat de volledige oproep.

 
 
Urban biketour: op de fiets langs lichtkunst
Second Thought - Giny Vos
 Second Thought - Giny Vos 

Zin in een cultureel en stedelijk avontuur in het donker? Ontdek lichtkunstwerken in Groningen vanaf je fiets. Tijdens onze urban biketour vertellen wij je alles over deze bijzondere en (vaak onontdekte) kunstwerken. Naast je ogen worden je oren ook verwend want singer-songwriter Edo de Vlieger trakteert je op mooie luisterliedjes mét een verrassende tekst op een paar plekken op de route. De urban biketour vindt plaats op donderdag 19 april en start om 21 uur vanaf het CBK. Duur: 1,5 uur. Kosten zijn 7,50 euro. Ben je student, dan betaal je maar 5 euro. Dus pomp je banden op en koop snel je tickets via onze website want vol=vol!

 
 
Video: studenten Minerva werken in CBK
Projectweek Minerva in CBK

Onlangs werkten studenten van Academie Minerva Groningen de hele week in het CBK, Kunstspot maakte daar dit toffe filmpje van.

 
 
Ontdek romantiek op straat
Jozef Israëlsmonument op Hereplein
 Jozef Israëlsmonument op Hereplein 

In de stad Groningen staan ruim 400 kunstwerken op straat. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. In de collectie vind je ook kunstwerken met aspecten uit de Romantiek. Tijdens een kunst-op-straatwandeling onder leiding van een gids laten we je hier graag kennis mee maken. Het startpunt van de wandeling is het Jozef Israëlsmonument op het Hereplein. Dit is een beeldengroep geïnspireerd op een schilderij van Israëls Langs moeders graf, dat het Groninger Museum in haar collectie heeft. We organiseren een wandeling op zondag 15 en op zondag 22 april. Aanvang 15.00 uur, eindtijd 16.30 uur. Kosten voor de wandeling zijn 8,50 euro per persoon. Kaarten zijn te koop via onze webwinkel.

 
 
Openingstijden tijdens feestdagen

De komende weken zijn er een aantal feestdagen. We hebben daarom aangepaste openingstijden. Op Goede Vrijdag (vrijdag 30 maart), Koningsdag (vrijdag 27 april), Bevrijdingsdag (zaterdag 5 mei) en Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) zijn we de hele dag gesloten. Op alle andere dagen gelden onze reguliere openingstijden.

 
 
Tijl Beckand laat Romantiek horen in Museum
Tijl Beckand

Romantiek, dat klinkt zacht, mooi en lieflijk. Maar is muziek uit de Romantiek dat ook? Muziek uit een periode dat het bloed door de straten van Europa gutste, geschreven met een ganzenveer. Tijl Beckand houdt van klassieke muziek en vertelt je er op vrijdagavond 9 maart meer over in het Groninger Museum. Bekijk dan ook de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en geniet van een romantische cocktail en livemuziek van studenten van het Prins Claus Conservatorium. Meer informatie vind je op de website van het Groninger Museum.

 
 
Lezing Bert Scholten bij VRIJDAG
Bert Scholten

De komende maanden organiseert VRIJDAG 4 lezingen in de serie Gemengd bedrijf. In iedere lezing vertelt een kunstenaar niet alleen over zijn werk en werkwijze, maar ook over zijn referenties en inspiratiebronnen. De eerste lezing is op donderdag 22 maart door Bert Scholten. Scholten werkt met verschillende disciplines: beeldende kunst, animatie en muziek. Sinds kort heeft hij deze 3 volledig geïntegreerd in wat hij zelf 'figuratieve popmuziek' noemt. Deze omslag in zijn werk ging gepaard met 2 ontwikkelingen. Zo werd zijn muzikale werk visueler en zijn beeldende werk muzikaler.

Later volgen in deze reeks lezingen van Henry Alles, Klaske Oenema en Esther Kokmeijer. Zie voor meer info en kaartverkoop de website van VRIJDAG.

 
 
Speciaal voor onze lezers: met korting naar Stadsschouwburg
Kallo Collective - Only Bones

Op zaterdag 17 maart kun je op 1 avond 2 korte (woordloze) voorstellingen in de Stadsschouwburg zien, beide zijn groots in hun eenvoud en roepen verrassende werelden op: Moore Bacon! van de jonge Gentse theatermakers Kobe Chielens en Bosse Provoost en Only Bones van Kallo Collective. In Moore Bacon! wordt een naakt lichaam onderworpen aan een fraai lichtspel. In het schemerduister lijkt het lichaam te zweven, te krimpen of uiteen te vallen. In Only Bones weet Thomas Monckton met subtiele bewegingen ieders aandacht te vangen. Een opgetrokken wenkbrauw, een onwillige mondhoek of zacht wuivende handen: je kijkt er ademloos naar. Wil je naar beide voorstellingen toe, de Stadsschouwburg biedt lezers van onze nieuwsbrief korting. Koop kaarten op de website van de Stadsschouwburg en voeg de actiecode Bacon toe en geniet van beide voorstellingen voor 17,50 euro.

 
 
meer