Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief juni 2019

The Female Presence campagnebeeld
 Virgin of Light van Elisabet Stienstra is in de tentoonstelling te zien. 
Unieke vrouwbeelden in het CBK

Zaterdag is de spraakmakende tentoonstelling The Female Presence in het CBK geopend. We laten een unieke verzameling vrouwbeelden van kunstenaar Elisabet Stienstra zien, nooit eerder werd de verzameling in deze samenstelling getoond. Én je kunt in de tentoonstelling een splinternieuw kunstwerk zien.
In het autonome werk van Stienstra staat de vrouw centraal. Het kenmerkt zich door de aantrekkelijkheid van het vrouwelijk lichaam in combinatie met emotioneel oncomfortabele aspecten. Het werk refereert naar historische beelden uit een ver verleden, maar geeft deze nieuwe interpretaties door een geheel eigentijdse vormgeving. Stienstra onderzoekt de rituele functie van oude sculpturen in relatie tot onze hedendaagse cultuur: hoe wordt door de eeuwen heen naar de vrouw gekeken?
The Female Presence is nog t/m 6 juli gratis toegankelijk van woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur. Kijk voor meer informatie op onze website.

 
Nieuw kunstwerk in Oosterparkwijk
De Figuurtoren onthulling
 De Figuurtoren bij De Velden 

Groningen is weer een nieuw kunstwerk rijker. Op de plek van het oude FC Groningen stadion maakte Elisabet Stienstra in opdracht van het CBK De Figuurtoren voor de nieuwe wijk De Velden. De acht meter hoge sculptuur bij de vijver aan de Piet Fransenlaan is zaterdag onthuld door de kunstenaar, wijkwethouder Carine Bloemhoff en de aanwezige kinderen. Er waren optredens van Circus Santelli en een gelegenheidskoor met inwoners uit de wijk bracht het Oosterparklied ten gehore.
De Figuurtoren bestaat uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren. Elf staat symbool voor de voetbalgeschiedenis van de wijk, net als de bal in het kunstwerk. Ook is het een verwijzing naar de stedenbouwkundige van de Oosterparkwijk, J.P. Berlage die het getal elf vaak als basis nam. Een andere verwijzing naar de wijk is het materiaal van de sculptuur. Stienstra heeft het kunstwerk uit lichtgrijs graniet vervaardigd, de favoriete steensoort van beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk.
Wil je zien hoe De Figuurtoren tot stand is gekomen? Kom dan naar de tentoonstelling The Female Presence waarin we je laten zien hoe het beeld werd gebouwd. Kijk voor meer info op onze website.

 
 
Lezing Elisabet Stienstra
The Female Presence Elisabet Stienstra
 Elisabet Stienstra in de tentoonstelling The Female Presence 

Met de tentoonstelling The Female Presence en de onthulling van De Figuurtoren keert Elisabet Stienstra na 30 jaar terug naar Groningen, de stad waar ze tussen 1984 en 1988 studeerde aan Academie Minerva. Wat is de relatie tussen De Figuurtoren en ander werk in de openbare ruimte en haar autonome werk? Op donderdag 13 juni vertelt Stienstra over het maakproces van haar nieuwste sculptuur voor de Oosterparkwijk, haar werk in opdracht en haar autonome vrouwbeelden. De lezing begint om 20.00 uur. Tickets kosten 7,50 euro en zijn te koop in onze webshop. Ben je student of lid van het CBK? Dan betaal je slechts 5 euro.

 
 
Vrouw, vrouwenrechten en vrijheid in kunstwandeling
Anne Wenzel 2

Meer dan honderd jaar geleden gingen vrouwen de straat op om te strijden voor hun rechten. 100 jaar later gaan we opnieuw de straat op maar nu voor de schoonheid van de kunsten. Tijdens een wandeling op zaterdag 15 juni onder leiding van Margriet Diertens staan we stil bij vrouwen, vrouwenrechten en vrijheid in verschillende tijden. We doorkruisen de binnenstad, bekijken bekende, maar vooral ook mindere bekende kunstwerken en horen prachtige verhalen over sterke vrouwen. Kijk voor meer info en tickets in onze webshop. Let op! Vol = vol.

 
 
Groninger Museum toont eigen affiches
Groninger Museum Erwin Olaf
 The New Groninger Museum -Swip Stolk, 1994. Ilja Repin -Rudo Menge, 2001. Erwin Olaf - Rudo Menge, 2003. ©Groninger Museum 

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het gebouw toont het Groninger Museum een selectie van spraakmakende en kleurrijke affiches die tussen 1994 en 2019 voor het museum zijn gemaakt. Er zijn twee hoofdpersonen in dit verhaal: Swip Stolk (1944-2019) en Rudo Menge (1975). Beide ontwerpers zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het beeldmerk ‘Groninger Museum’ in de afgelopen kwart eeuw. Voorbeelden van affiches zijn Swip Stolks The New Groninger Museum (1994), A History of Andres Serrano (1997) en Azzedine Alaïa (1997). Het affiche van Andres Serrano, waar een vrouw in de mond van een man plast, zorgde destijds voor veel ophef. De poster werd uit alle openbare ruimtes verwijderd. Van Rudo Menge zijn onder andere de affiches voor de tentoonstellingen Erwin Olaf (2003) en Ilja Repin (2001) te zien. De tentoonstelling is tevens de inspiratie voor het eerste Groninger Museumkwartetspel. Het spel is verkrijgbaar in de museumwinkel voor 7,50 euro. De tentoonstelling Van Swip Stolk tot Rudo Menge – 25 jaar affiches voor het Groninger Museum is tot en met 15 september 2019 te zien. Kijk voor meer informatie op www.groningermuseum.nl

 
 
Lezing Jeroen Doorenweerd bij Vrijdag
Vrijdag lezing Jeroen Doorenweerd

In opdracht van het CBK wordt in Meerstad een park aangelegd ontworpen door Jeroen Doorenweerd. Met een formaat van ongeveer 10 hectare wordt dit park het grootste openbare landkunst-project dat tot nu toe in Nederland is gemaakt. Het werk van Jeroen bevindt zich vaak ergens op het snijvlak van kunst, architectuur en landschap. Op donderdag 6 juni geeft hij een lezing bij Vrijdag in de serie Kunst in Stad, een serie over kunstwerken in de publieke ruimte van Groningen. Kijk voor meer info en tickets op de website van Vrijdag.

 
 
meer