Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief juni 2018

Nije Grieze - Henri van Hoeve
 Nije Grieze - Henri van Hoeve 
 
Nu op de Grote Markt: MARKER

Het is zover, samen met NP3 hebben we de Grote Markt de afgelopen dagen getransformeerd tot een nieuw podium voor hedendaagse kunst. T/m 9 juni vind je op dit centrale marktplein 6 kunstwerken tijdens de kunstmanifestatie MARKER. Met de Grote Markt als inspiratiebron onderzochten 6 kunstenaars wat de betekenis van dit centrale plein was, is of kan zijn. Allen ontwikkelden speciaal voor de manifestatie kunstwerken die inspelen op het gebruik en de beleving van het plein, de cultuurhistorie, kenmerkende architectuur en de invloed van technologie. Deelnemende kunstenaars: Ruben Boxman, Henri van Hoeve, Sarah Janssen, Lee Mc Donald, Bert Scholten en Albert Westerhoff. MARKER is t/m 9 juni dagelijks geopend van 10 tot 22 uur. Kom kijken en beleven!

 
 
Uitgebreid activiteitenprogramma bij MARKER
Sonic Room - Lee McDonald
 Sonic Room - Lee McDonald 

Bij MARKER op de Grote Markt organiseren we ook een uitgebreid activiteitenprogramma met gesprekken, performances en rondleidingen. Op de laatste dag, zaterdag 9 juni, organiseren we een finissage. Kijk op onze website voor het programma van dag tot dag.

 
 
Wethouder Paul de Rook over MARKER
Marker-wethouder

Cultuurwethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen maakte tijdens de opbouw van MARKER een tof filmpje waarin hij vertelt waarom hij trots is op wat op de Grote Markt gebeurt en waarin hij de kunstenaars bedankt en veel succes wenst.

 
 
MARKER presentatie in CBK en NP3

Als aanvulling op de kunstmanifestatie MARKER op de Grote Markt presenteren de deelnemende kunstenaars in de tentoonstellingsruimtes van NP3 en het CBK werk en achtergrondinformatie gerelateerd aan hun kunstwerken op dit centrale marktplein. Bij NP3 aan de Hofstraat 21 zijn dat: Ruben Boxman, Lee McDonald en Bert Scholten, bij het CBK: Henri van Hoeve, Sarah Janssen en Albert Westerhoff. In de tentoonstellingen zie je foto’s, modellen, multiples, sculpturen, schetsen en collages. Het tentoonstellingsconcept is ontwikkeld door Vector-i. De tentoonstellingen zijn t/m 16 juni 2018 te zien, openingstijden NP3: wo t/m za 12 – 17 uur, openingstijden CBK: wo t/m vr 9 – 17 uur en za 13 – 17 uur.

 
 
Jesper Veltrop krijgt Noorderzonkunstopdracht 2018

Jesper Veltrop (Groningen, 1987) heeft onze Noorderzonopdracht 2018 gewonnen. Voor het festival gaat hij het object Lienen in ‘t Land maken. Lienen in ‘t Land is een plek om festivalgangers te ontmoeten, een object om op te klimmen, te zitten of lekker tegenaan te leunen. Het volledig uit Douglas-balken vervaardigde kunstwerk wordt straks volledig geïntegreerd in het podium op de speelweide van het Noorderplantsoen tijdens het festival dat dit jaar van 23 augustus t/m 2 september plaatsvindt.

Jesper Veltrop is in 2017 afgestudeerd als ruimtelijk ontwerper aan de Academie Minerva. Zijn ontwerpstudio, Studio Veltrop, is gespecialiseerd in objecten in de publieke ruimte die de interactie aangaan met bezoekers en gebruikers. De objecten hebben naast functionele ook sculpturale waarden. In het werk van Veltrop zijn invloeden te vinden uit De Stijl en het kubisme. Abstracte vormen en lijnen zijn de leidraad voor alle ontwerpen.

 
 
Informatiebijeenkomst Hendrik de Vriesstipendium

Vanaf 23 juni kun je je weer aanmelden voor het Hendrik de Vriesstipendium, een aanmoedingsbeurs van de gemeente Groningen van 6.000 euro om een nieuw kunstwerk mee te realiseren. Ben je 35 jaar of jonger en woon en/of werk je in Groningen, dan kun je meedoen. Op woensdag 4 juli organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst in het CBK, waarin je uitleg krijgt over het stipendium. Oud-deelnemers vertellen daarnaast over hun ervaringen, je krijgt do’s en don’ts en andere informatie, die kan bijdragen aan het indienen van een goed werkplan. De bijeenkomst start om 17 uur en wij zorgen voor een hapje en een drankje. Meer informatie over het Hendrik de Vriesstipendium vind je op https://gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia

 
 
Ploeg-kunstenaars in de Kunstuitleen
Ruurd Elzer - Het toilet
 Ruurd Elzer - Het toilet 

Op onze kunstuitleenzaal presenteren we kunstenaars van De Ploeg en kunstenaars van het naoorlogs modernisme in Groningen. Al deze werken zijn te leen en/of te koop. Kijk voor meer informatie over onze Kunstuitleen op onze website.

 
 
Percentageregeling voor Kunst op Straat

Het college van B&W van de gemeente Groningen wil bij alle grote ruimtelijke projecten een klein percentage van de uitgaven bestemmen voor Kunst op Straat. Zo wil het college kunst een nog sterkere rol geven bij de inrichting van de stad. Kunst op Straat maakt Groningen volgens B&W levendig en aantrekkelijk. Het college gaat nog na welk percentage realistisch is bij deze regeling. En om projecten op te kunnen starten wil het college daarnaast het CBK een startbudget Kunst op Straat beschikbaar stellen. Het CBK is verheugd met dit nieuws, want zo kunnen we ons Kunst-op-Straatbeleid de komende jaren nog meer en beter verankeren in de stad.

 
 
Nieuw in het Groninger Museum
Jan Altink - Het witte paard
 Jan Altink - Het witte paard 

Meer dan 250 schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van de jonge wilde kunstenaars van De Ploeg staan centraal in de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 die nu te zien is in het Groninger Museum. Het is dit jaar een eeuw geleden dat de bekende Ploegleden Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink hun droom waarmaakten en met hun vernieuwende kunstwerken de culturele wereld opschudden - of beter gezegd 'omploegden'. De tentoonstelling is een explosie van kleur, waar ook de Ploeg-kenners verrast zullen worden. Avant-garde in Groningen - De Ploeg 1918 – 1928 is t/m 4 november 2018 te zien in het Groninger Museum.

 
 
meer