Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief juli 2017

Kunst & kleur - selectie werken uit de uitleencollectie
 In onze presentatieruimte een selectie kunstwerken uit de uitleencollectie 
 
Ontdek wat kleur doet met kunst

In onze tentoonstellingsruimte presenteren we een brede selectie kunstwerken uit onze uitleencollectie. De kunstwerken zijn speciaal gekozen rondom een kleurenpalet van 5 moderne kleuren. Kleur is heel bepalend voor hoe we naar kunstwerken kijken, hoe we combineren en hoe we het ervaren. Laat je inspireren. Alle kunstwerken zijn te leen en te koop. In de presentatie vind je ook enkele meubels van Vintage Design. Deze zijn ook te koop. Openingstijden.

 
 
Stadsmarkering bij spoor teruggeplaatst
Stadsmarkering bij spoor teruggeplaatst
 Stadsmarkering bij spoor teruggeplaatst 

De Stadsmarkering van Leonhard Lapin bij het spoor in het zuiden van de stad is door Stadsbeheer teruggeplaatst. Het kunstwerk was tijdelijk voor restauratie door het CBK van zijn plek gehaald: roestvlekken zijn verwijderd en het kunstwerk is van een nieuwe verflaag voorzien. De restauratie is tevens aangegrepen – vanwege de vergroting van het rangeerterrein in de nabije toekomst – om de Stadsmarkering op een nieuwe plek te plaatsen, meer naar het noorden richting centrum bij de Bloemersmatunnel (fietstunnel richting Klein Martijn). Samen met Stadsbeheer is het CBK verantwoordelijk voor het beheer van de kunst in de openbare ruimte. Met een proactief beleid proberen zorgen we ervoor dat de Kunst op Straat er goed bij staat.

 
 
Von Rabenhaupt vanaf nu op Waagplein
Buste Carl von Rabenhaupt verplaatst naar Waagplein
 Buste Carl von Rabenhaupt verplaatst naar Waagplein 

De buste van Carl von Rabenhaupt is verplaatst van de noordzijde van het stadhuis naar de zuidzijde van het Goudkantoor op het Waagplein. Met de verplaatsing van de buste komen burgemeester en wethouders van Groningen tegemoet aan een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV) om Rabenhaupt weer naar het zuiden te laten kijken, de richting waar de vijand vandaan kwam. Donderdag 15 juni onthulde burgemeester Peter den Oudsten het kunstwerk onder toeziend oog van vele belangstellenden op zijn nieuwe plek. Met de buste, gemaakt door kunstenaar Willem Valk, wordt Carl von Rabenhaupt, de bevrijder van de stad en provincie Groningen in 1672, geëerd.

Er is vaker gekeken naar de mogelijkheid de buste te verplaatsen, maar dat bleek toen om meerdere redenen niet mogelijk. In nauwe samenwerking tussen het CBK en de KVvV is nu een goed alternatief gevonden. De verplaatsing is mede mogelijk gemaakt door Geveke Bouw & Ontwikkeling.

 
 
Meld je aan voor Hendrik de Vriesstipendium
Win jij net zoals Dennis Molema het Hendrik de Vriesstipendium?
 Win jij net zoals Dennis Molema het Hendrik de Vriesstipendium? 

De inschrijving voor het Hendrik de Vriesstipendium 2017 is geopend. Kunstenaars onder de 35 jaar die in Groningen wonen en/of werken kunnen t/m 24 september hun plan insturen. Uit alle aanmeldingen kiest een jury uiteindelijk een winnaar. Tijdens het talentevent Wildvang op zaterdag 9 december in het CBK is de feestelijke bekendmaking. Kijk voor meer info en aanmelden op de website van de gemeente Groningen.

 
 
Nu op Kunstspot: 8 x solo in Hortus Haren
8X SOLO in Hotuse Haren
 8X SOLO in Hotuse Haren 

Klassieke torso’s, gladgestreken abstracte vormen, maar ook ruwe, organische werken. Niet in een museum dit keer, maar een beeldentuin in de Hortus botanicus Haren, waar de natuur vrij spel heeft. Acht beeldhouwers tonen er hun kunstwerken. Kunstspot bezocht 8 X SOLO en laat alvast wat werken zien... lees meer >

 
 
Zomersluiting

Tijdens de zomervakantie is het CBK volledig gesloten van 23 juli t/m 21 augustus. We wensen je een fijne zomer!

 
 
268 unieke minuten in Groninger Museum
Real time - Maarten Baas
 Real time - Maarten Baas 

Aan de oproep Wij willen jouw minuut! van het Groninger Museum gaven 268 mensen gehoor. Elk van hen koos een minuut die er voor hem of haar echt toe doet en verbeeldde deze in een foto of filmpje. Persoonlijke momenten van reizen en thuiskomen, van slapen en ontwaken en van geboorte en overlijden. Samen vormen deze minuten een nieuwe klok. Make a Minute is geïnspireerd op de klokken van de serie Real Time van ontwerper Maarten Baas. Ben je nieuwsgierig naar het eindresultaat? T/m 24 september kun je de klok bekijken in het Infocenter van het Groninger Museum.

 
 
meer