Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief juni 2017

Action>Reaction - Sjimmie Veenhuis
 Action>Reaction - Sjimmie Veenhuis 
 
Sjimmie Veenhuis maakt CBK-kunstwerk op Noorderzon

Op verzoek van het CBK en Platform GRAS maakt Sjimmie Veenhuis (Emmeloord, 1984) voor het Noorderzon Festival de lichtsculptuur Action>Reaction. Het is een interactieve installatie van 1.000 verlichte schakelknoppen waarmee je zelf je eigen kunstwerk kunt creëren. Veenhuis draait hiermee als het ware de verhouding tussen de kunstenaar als maker en jou als beschouwer op een speelse manier om. Beweeg de schakelaars en creëer je eigen patronen en illustraties, of verander het werk van een ander. Action>Reaction is volgens Veenhuis een symbool voor de toenemende virtuele beleving van de werkelijkheid en de huidige 'on-demand-cultuur’. Hij vraagt zich af: zijn we ons nog wel bewust van het gebruik van een schakelaar? Wat betekent het om iets aan of uit te zetten?

 
 
Nog 2 weken te zien: Salon des Refusés van ZomerExpo
Wietse Eeken's - Kermis de Kikker
 Wietse Eeken's - Kermis de Kikker 

Nog t/m 17 juni is in het CBK de Salon des Refusés van de ZomerExpo 2017 te zien. De ZomerExpo is de grootste kunsttentoonstelling in een Nederlands museum via open inschrijving en anonieme keuze. Tijdens de Groningse voorronde maakte een schaduwjury een selectie. Hun keuze zie je in de Salon des Refusés in het CBK. Deelnemende kunstenaars: Dorien van den Biggelaar, Sander van der Bij, Kitty Boon, Simon Bos, Vincent van Delft, Renze Dijkema, Marjon Edzes, Wietse Eeken, Janine Eshuis, Marianne van den Eynde, Ilse de Jong, Ellen Kroeze, Esther Nienhuis, Judith Omvlee, Margot Olde Loohuis, Huibert Pouw, Limmy Scheres, Wilma Stegeman, Janine van Veen, Meint van der Velde, Roosje Verschoor en Barbara Witteveen. Openingstijden.

 
 
YA, nieuw platform powered by BNO

Enkele brutale, jonge creatieven uit heel Nederland lanceren een nieuwe beweging: YA, powered by BNO. YA staat voor YOUNG ALUMNI en is een platform dat jonge designers en kunstenaars in Nederland vertegenwoordigt. Op vrijdag 23 juni, 18.00 uur organiseert het kersverse platform in het CBK een pop-up openingsexpositie (alleen die dag) met een drankje en muziek. Wees van harte welkom en neem deel aan deze nieuwe beweging.

 
 
Gabriel Lester in Groninger Museum
Gabriel Lester - The Return of Lester’s Loops
 Gabriel Lester - The Return of Lester’s Loops 

Kunstenaar, regisseur en schrijver Gabriel Lester (Amsterdam, 1972) is het meest bekend van zijn installaties, performances en film. Lester, die zowel een beeldende kunst- als een filmopleiding volgde, maakt verhalen. Tijd, ruimte en illusie spelen hierin een belangrijke rol. Vaak nodigt Lester je uit om zelf actief deel te nemen aan zijn werk. En regelmatig zet hij daarbij bekende middelen in zoals decors, het filmframe of optische illusie. Vanaf 10 juni zie je zijn werk in The Return of Lester’s Loops in het Groninger Museum.

 
 
Crystal Pite’s Parade in Stadsschouwburg
NDT1 - Parade
 NDT1 - Parade 

Als afsluiter van het dansseizoen in de Stadsschouwburg komt het Nederlands Dans Theater (NDT) op dinsdag 13 juni naar Groningen. “De dansers van deze topgroep laten met hun schier onmogelijke fysieke expressie zien waarom ze tot de beste van de wereld behoren”, schreef de Volkskrant in 2015. Het gezelschap danst in Groningen Crystal Pite’s eclectische meesterwerk Parade, een parade van clowns, vergezeld door een fanfare. Voor Pite is dit werk een verbeelding van illusie, absurditeit en ritueel. Het spel tussen de chaotische clowns en de georganiseerde fanfare is een voorbeeld van het spanningsveld tussen instinct en intellect, het rationele en irrationele. “Een poëtisch en fantasierijk universum," aldus Trouw. Kijk voor meer info en kaartverkoop op de website van de Stadsschouwburg.

 
 
meer