Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief juli 2018

Artist Impression Groninger Culturele Ambassade voor Leeuwarden
 Artist Impression Groninger Culturele Ambassade voor Leeuwarden 
 
Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden tijdens Culturele Hoofdstad

Groningen gaat naar Leeuwarden. Op verzoek van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018) realiseren de provincie Groningen en gemeente Groningen dit najaar een tijdelijke Culturele Ambassade in Leeuwarden. In deze ambassade op het water vlakbij de Blokhuispoort tonen 6 kunstinstellingen onder coördinatie van het CBK hedendaagse kunst over de impact en mogelijkheden van water en waterstof. Deelnemende kunstinstellingen: Bierumer School, Academie Minerva, NAIP, NP3, SIGN en het CBK. Naast exposities is er in dit bijzondere bouwwerk ook een divers activiteitenprogramma. De Groninger ambassade wordt gebouwd met Cubestees - grote houten kubussen van architectenbureau Onix in samenwerking met Rizoem. De ambassade gaat open op 15 september en blijft t/m 18 november 2018 in Leeuwarden. Meer info volgt.

 
 
Eerste schets Noorderzonkunstwerk
Schetsimpressie Lienen in ‘t Land - Jesper Veltrop
 Schetsimpressie Lienen in ‘t Land - Jesper Veltrop 

Jesper Veltrop realiseert dit jaar onze Noorderzonopdracht. Voor het festival maakt hij het object Lienen in ‘t Land, een plek om festivalgangers te ontmoeten, een object om op te klimmen, te zitten of lekker tegenaan te leunen. Het kunstwerk wordt tijdens het festival volledig geïntegreerd in het podium op de speelweide van het Noorderplantsoen. Noorderzon vindt dit jaar van 23 augustus t/m 2 september plaats.

 
 
Nu weer beschikbaar in de Kunstuitleen
Tiddo Nieboer - Zonder Titel en Fly to where
 Tiddo Nieboer - Zonder Titel en Fly to where 

Nu weer beschikbaar op onze Kunstuitleenzaal: deze 2 werken van Tiddo Nieboer. De werken zijn te leen voor thuis of op kantoor. Meer weten over de Kunstuitleen, check onze website.

 
 
Meld je aan voor Hendrik de Vriesstipendium
Koos Buist (links) en Nick ter Wal (rechts) winnen het Hendrik de Vriesstipendium 2017
 Koos Buist (links) en Nick ter Wal (rechts) wonnen het Hendrik de Vriesstipendium 2017 

Ben je 35 jaar of jonger en woon en/of werk je in Groningen, dan kun je een voorstel indienen voor het Hendrik de Vriesstipendium, een aanmoedigingsbeurs van de gemeente Groningen van 6.000 euro om een nieuw kunstwerk of boek mee te realiseren. Kijk voor meer info op https://gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.

Heb je hulp nodig bij je aanvraag of wil je advies, dan organiseren we op woensdag 5 september van 17 uur tot 19 uur samen met de gemeente en SLAG een expertmeeting in het CBK, waarin je je vragen en plannen kunt voorleggen aan experts. Kom langs, speeddate met experts, stel je vragen zodat je een goed werkplan kunt indienen voor het stipendium. Er is een hapje en een drankje aanwezig.

 
 
We zoeken vrijwilligers voor LF2018

Als gast in Leeuwarden willen we straks met onze Culturele Ambassade natuurlijk een goede indruk achterlaten en dat kan niet zonder de hulp van een grote groep trouwe vrijwilligers. Daarom zijn we op zoek naar mensen die op vrijwillige basis suppoost en activiteitenbegeleider willen zijn. Als suppoost ben je toezichthouder op de kunstwerken die geëxposeerd worden en dien je kennis van de expositie te hebben (wij zorgen uiteraard voor deze kennis). De activiteitenbegeleiders zijn onderdeel van een crew met een alle-hens- aan-dekmentaliteit. Ze zorgen o.a. voor publieksbegeleiding, controle van kaartjes, en op- en afbouw. Wil je meehelpen en de Groninger Culturele Ambassade tot een succes maken, stuur dan een berichtje met je gegevens naar cultureleambassadegrun@gmail.com.

 
 
Zomersluiting

Tijdens de zomervakantie is het CBK volledig gesloten van 22 juli t/m 20 augustus. We wensen je een fijne zomer!

 
 
Isabelle Andriessen in Tschumipaviljoen

Zondag 8 juli, 15.00 uur start het project Aerosphere (monolith) van Isabelle Andriessen in het Tschumipaviljoen. Jarenlange gaswinning in de provincie werkten bodemdalingen en aardbevingen in de hand. Ook datacentra in de Eemshaven en windmolenparken zullen zorgen voor veranderingen in het landschap, op visueel en ecologisch vlak. Wat betekent dit voor het landschap van de toekomst? Het Tschumipaviljoen en TAAK (Petra Heck) vroegen Andriessen om een nieuwe installatie te maken die reflecteert op het Groninger landschap dat onder invloed van menselijk handelen constant in beweging is. Tijdens de tentoonstellingsperiode verandert het werk van karakter volgens een door Andriessen geregisseerd script. Het gebouw wordt getransformeerd tot ‘monoliet’ uit een apocalyptisch toekomstig scenario. Het project wordt zondag ingeleid door schrijver en evolutie bioloog Tijs Goldschmidt. Iedereen is welkom.

 
 
Nog meer Ploeg in Groninger Museum
Jan Wiegers - Odalisque
 Jan Wiegers - Odalisque 

Naast de grote tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 zie je op dit moment ook in het Groninger Museum de tentoonstelling Tendensen - De Ploeg na 1928. De tentoonstelling laat zien hoe een aantal leden van kunstenaarsgenootschap De Ploeg aansluiting zocht bij moderne richtingen in de kunst, na de hoogtijjaren (1918-1928). In deze tentoonstelling zie je werk van Jan Altink, Jannes de Vries, Ekke Kleima, Jan Wiegers, Hendrik Nicolaas Werkman, Jan Jordens, Job Hansen, Wobbe Alkema en Jan van der Zee.

 
 
meer