Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief januari 2018

tentoonstelling Hendrik de Vriesstipendium 2017
 tentoonstelling Hendrik de Vriesstipendium 2017 
 
Tentoonstelling Hendrik de Vriesstipendium

6 kunstenaars en 2 schrijvers waren genomineerd voor het Hendrik de Vriesstipendium 2017, een aanmoedingsprijs van de gemeente Groningen voor jonge, professionele kunstenaars en schrijvers. Maak nu met een tentoonstelling in het CBK kennis met deze veelbelovende talenten. Genomineerden: Salim Bayri, Lotte Bosman, Koos Buist, Kasper van Hoek, Katie Ceekay, Gijs Deddens, Nick ter Wal en Wim Warrink. Ook de werken die Dennis Molema en Bert Scholten realiseerden met het Hendrik de Vriesstipendium 2016 zijn in de tentoonstelling te zien. Dennis wekt ruimtes die niet meer bestaan tot leven. Met het stipendium reconstrueerde hij de vergane concertzaal de Harmonie. Bert is beeldend kunstenaar en muzikant. Juist die combinatie spreekt hem aan. Hij verbindt muziek met animaties, tekst en performancekunst, en daar komt dankzij het stipendium het object bij. Klonk Bert’s muziek eerst in expositieruimtes, nu presenteert hij een cross-over tussen beeldende kunst en muziek op het podium. De tentoonstelling is t/m 13 januari 2018 in het CBK te zien. Openingstijden

 
 
Ruil de kerstboom in voor een kunstwerk
Kunst in huis

Is de kerstboom het huis uit en vind je het kaal? Denk eens aan kunst. In onze Kunstuitleencollectie vind je veel verschillende kunstwerken van grafiek tot fotografie, van schilderijen tot tekeningen. Allemaal te huur. Je kunt bij ons huren en/of lenen inclusief sparen. Kijk voor meer info op onze website.

 
 
Op zoek naar romantiek op straat?
Jozef Israëlsmonument op Hereplein
 Jozef Israëlsmonument op Hereplein 

In de stad Groningen staan ruim 400 kunstwerken op straat. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. In de collectie vind je ook kunstwerken met aspecten uit de Romantiek. Tijdens een kunst-op-straatwandeling onder leiding van een gids laten we je hier graag kennis mee maken. Het startpunt van de wandeling is het Jozef Israëlsmonument op het Hereplein. Dit is een beeldengroep geïnspireerd op een schilderij van Israëls Langs moeders graf, dat het Groninger Museum in haar collectie heeft. We organiseren een wandeling op zondag 15 en op zondag 22 april. Aanvang 15.00 uur, eindtijd 16.30 uur. Kosten voor de wandeling zijn 8,50 euro per persoon. Kaarten zijn te koop via onze webwinkel.

 
 
Nu op Kunstenstad.nl: interviews winnaars Hendrik de Vriesstipendium
Koos Buist (links) en Nick ter Wal (rechts) winnen het Hendrik de Vriesstipendium 2017
 Koos Buist (links) en Nick ter Wal (rechts) wonnen het Hendrik de Vriesstipendium 2017 

Koos Buist en Nick ter Wal hebben het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen. Nick won in de categorie literatuur met zijn voorstel voor een schrijversbiografie over Ferdinand Langen. Voor Ter Wal een aangename verrassing en naar eigen zeggen een stok achter de deur om er nu echt werk van te maken. “De bokaal die bij de prijs hoort, het rode hert, staat nu op mijn schrijfbureau, zodat ik niet vergeet dat ik een boek moet schrijven.” Koos won in de categorie beeldende kunst met zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of hij gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: “Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing.” Lees op www.kunstenstad.nl de eerste interviews met beide winnaars: artikel Nick en artikel Koos. Lees in het juryrapport Hendrik de Vriesstipendium voor de motivatie.

 
 
Wim Pijbes en Maarten van Rossem tijdens Groninger Museum Vrijdagavonden
Wim Pijbes
 Wim Pijbes 

Deze winter biedt het Groninger Museum een exclusief vrijdagavondprogramma rond de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. Bekende Nederlanders als Susan Smit, Maarten van Rossem, Wim Pijbes, Pierre Wind, Tijl Beckand en Arjan Postma geven tijdens deze avonden hun eigen invulling aan het thema. Studenten van het Prins Claus Conservatorium spelen live muziek geïnspireerd op de Romantiek. De vrijdagavonden zijn avonden vol verdieping én ontspanning, en een gegarandeerd rustig tentoonstellingsbezoek. Kijk voor meer info en kaarten op de website van het Groninger Museum.

 
 
meer