Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief februari 2018

Nije Grieze - Henri van Hoeve
 Nije Grieze - Henri van Hoeve 
 
CBK en NP3 bundelen krachten voor nieuwe kunstmanifestatie

NP3 en het CBK bundelen de krachten voor de nieuwe kunstmanifestatie MARKER. Binnen deze manifestatie presenteren Groninger kunstenaars van 31 mei t/m 9 juni 2018 hun werk op de Grote Markt en bieden zij een programma op en rond dit plein. De Grote Markt en directe omgeving zijn inspiratiebron, werk- en presentatieplek. MARKER daagt bewoners en bezoekers uit om met een frisse, kritische blik naar de publieke ruimte te kijken. Wat is de Grote Markt, van wie is het plein en wat moet de toekomst hiervan worden? Via een open call konden kunstenaars zich aanmelden voor de manifestatie. Uit alle aanmeldingen hebben NP3 en het CBK 6 kunstenaars geselecteerd: Ruben Boxman, Henri van Hoeve, Sarah Janssen, Lee McDonald, Bert Scholten en Albert Westerhoff. Allen realiseren een uniek kunstwerk dat is geïnspireerd op de Grote Markt, de interactie aangaat met de omgeving en bezoekers actief betrekt. Een van de kunstwerken tijdens MARKER is Nije Grieze van Henri van Hoeve. Van Hoeve zet met dit werk het publieke karakter van de Grote Markt in om een verborgen, maar toch publieke plek in de stad toegankelijk te maken. De Martinitoren is volgens Van Hoeve het icoon van de stad en zeer aanwezig op de Grote Markt, maar niet geheel toegankelijk voor publiek. Tijdens MARKER biedt hij daarom de oplossing.

 
 
Werkweek studenten in CBK

Wie is die geïnteresseerde bezoeker van mijn tentoonstelling en hoe spreek ik diegene aan? Bewust zijn van je publiek is een belangrijk onderdeel bij het maken van een presentatie of tentoonstelling. In een projectweek gaan studenten van Academie Minerva in het CBK met deze vraag aan de slag. Uitgangspunt hierbij is onze Kunstuitleencollectie. De studenten creëren met deze kunstwerken een tentoonstelling. Ze kijken daarbij naar de werken, stellen een selectie samen en zoeken bijzondere presentatievormen. Hoe presenteer ik het werk zodat het verhaal van het kunstwerk goed overkomt? Hoe verleid ik mijn publiek? De werkweek begint op 12 februari, vrijdag 16 februari is de laatste dag en presenteren de studenten hun resultaten aan de vakdocenten. T/m 24 februari kan iedereen vervolgens de resultaten in het CBK zien. En ben je nieuwsgierig geworden in een kunstwerk, dan kun je het natuurlijk lenen.

 
 
Maak kennis met romantiek op straat
Jozef Israëlsmonument op Hereplein
 Jozef Israëlsmonument op Hereplein 

In de stad Groningen staan ruim 400 kunstwerken op straat. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. In de collectie vind je ook kunstwerken met aspecten uit de Romantiek. Tijdens een kunst-op-straatwandeling onder leiding van een gids laten we je hier graag kennis mee maken. Het startpunt van de wandeling is het Jozef Israëlsmonument op het Hereplein. Dit is een beeldengroep geïnspireerd op een schilderij van Israëls Langs moeders graf, dat het Groninger Museum in haar collectie heeft. We organiseren een wandeling op zondag 15 en op zondag 22 april. Aanvang 15.00 uur, eindtijd 16.30 uur. Kosten voor de wandeling zijn 8,50 euro per persoon. Kaarten zijn te koop via onze webwinkel.

 
 
Vraag & Aanbod

Ben je op zoek naar iets? Heb je een vraag of hulp nodig? Wil je iets aanbieden zoals kunstenaarsbenodigdheden of atelierruimte? Plaats dan een bericht op onze website in de rubriek Vraag & Antwoord.

 
 
Vijfdaagse reis in voetsporen Romantiek
Romantiek-reis
 Romantische kunstreis 

In het Groninger Museum zie je op dit moment de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. Liefhebbers van deze tentoonstelling kunnen zich nu aanmelden voor een exclusieve vijfdaagse reis in de voetsporen van de Romantiek. Leidraad zijn de schilderijen van kunstenaars als Caspar David Friedrich en B.C. Koekkoek. Voor deze en vele andere kunstenaars vormden de romantische Rijn, een schitterend natuurgebied, een belangrijke inspiratiebron. Het volledige programma en mogelijkheid tot aanmelden vind je op www.groningermuseum.nl/exclusieve-kunstreis.

 
 
meer