Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief april 2019

Week van de Kunst op Straat 2019
 
Week van de Kunst op Straat

Vandaag start om 13 uur de Week van de Kunst op Straat op de Vismarkt. In de gemeente Groningen zijn ruim 450 kunstwerken op straat te vinden. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. Tijdens de Week van de Kunst op Straat willen we je hier (op een andere manier) kennis mee laten maken. Zaterdag tussen 13 en 16 uur kan iedereen die dat wil daarom in een fietstaxi stappen en zich – alleen of samen met iemand – naar een verrassend kunstwerk in het centrum laten vervoeren. Verder zijn er de komende week allerlei activiteiten: rondleidingen, een urban biketour (uitverkocht), educatieprogramma voor kinderen, wandeling voor senioren en er is een Kunst-op-Straatprijs. Het accent ligt dit jaar op kunstwerken die bewegen, die uitnodigen tot bewegen of die beweging suggereren. Op onze website vind je u het hele programma.

 
 
Kunst-op-Straatprijs
Genomineerden Kunst-op-Straatprijs 2019
 Genomineerden Kunst-op-Straatprijs 2019 

Binnen het thema van de Week van de Kunst op Straat van dit jaar – in beweging – hebben we weer 10 kunstwerken genomineerd. Op www.kunstopstraatprijs.nl vind je ze allemaal en het leuke is, je kunt op deze website zelf bepalen welk kunstwerk volgens jou de Kunst-op-Straatprijs 2019 moet winnen. Dus ga naar de website en laat je stem horen. Stemmen kan t/m 13 april, 23.59 uur. Het winnende kunstwerk wordt op de laatste dag van de Week van de Kunst op Straat in het zonnetje gezet.

 
 
Sandra & Lisa exposeren in CBK
Nu te zien in het CBK: duo tentoonstelling met werk van Sandra de Groot & Lisa Smithson
 Nu te zien in het CBK: duo tentoonstelling met werk van Sandra de Groot & Lisa Smithson 

T/m 11 mei 2019 presenteren we een duo tentoonstelling met werk van Sandra de Groot & Lisa Smithson. Beide kunstenaars maken werk waarbij het ambachtelijke proces en de keuze voor textiel een rode draad vormen. In de tentoonstelling zie je installaties die beide kunstenaars op deze wijze realiseerden.

Sandra de Groot studeerde aan Academie Minerva. Ze maakt touwsculpturen die ze zelf uitvoert. Elk beeld knoopt ze met de hand en tijdens dat proces ontwikkelt ze vernieuwing in toepassing en uitvoering van de knooptechniek. Sandra werkt met naturel geknoopt katoen omdat volgens haar vormen en structuren zo het mooist tot hun recht komen. Ze wil met haar installaties de toeschouwer confronteren met grote hoeveelheden knopen en touwen. Dit roept volgens haar vragen op over tijd, techniek en intensiteit.

Lisa Smithson studeerde cum laude af aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Ze maakt (vooral) zwart-wittekeningen en monumentale, textiele werken waarbij verschillende stofbewerkingen zoals patchwork, naaiwerk en quilten als uitgangspunt worden genomen. Fragmenten van gordijnen, dekbedovertrekken en zakdoeken vormen in haar werk een schilderachtig geheel. In ons digitale magazine Kunst & Stad lees je een interview met Sandra & Lisa.

 
 
Digitaal magazine Kunst & Stad boordevol interviews en achtergrondinformatie
Digitaal magazine Kunst & Stad
 Download nu digitaal magazine Kunst & Stad op www.kunstenstad.nl 

Op www.kunstenstad.nl vind je een nieuwe editie van ons digitale magazine Kunst & Stad. Met in dit nummer: de positie van de vrouw in de kunstwereld, elementen Oosterparkwijk komen samen in kunstwerk, Pronkjewails, glazen reuzenkind, Jip bouwt fictieve stad van websites, Jorge wint George Verbergstipendium en nog veel meer. Je kunt Kunst & Stad gratis downloaden op www.kunstenstad.nl.

 
 
CBK te gast in UMCG
Werk van Hans Hoekstra, nu te zien in het UMCG
 Werk van Hans Hoekstra, nu te zien in de UMCG 

Het UMCG nodigde het CBK uit voor een gasttentoonstelling. We presenteren in het ziekenhuis 2 tentoonstellingen met Groninger kunstenaars. In de Poortweg zie je topstukken van 6 Groninger kunstenaars uit onze uitleencollectie: Els Amman, Marten Klompien, Tiddo Nieboer, Lucas van der Pol, Martin Tissing en Jan Worst. Veel werk van deze kunstenaars zit in verschillende museale en private collecties, de werken in deze presentatie in het ziekenhuis zijn altijd onderdeel gebleven van onze uitleencollectie en daardoor voor iedereen toegankelijk. Aan de Fonteinstraat presenteren we 5 kunstenaars uit onze ateliercollectie: kunstwerken rechtstreeks uit de ateliers van kunstenaars allemaal te leen voor thuis. Te zien is werk van Hans Hoekstra, Lisa Smithson, Klasiena Soepboer, Roos Vink en Coen Vunderink.

 
 
Pronkjewails in Groninger Museum
Pronkjewails - Design uit heden en verleden

Het Groninger Museum nodigde John Veldkamp uit als gastconservator. Hij kreeg de vrije hand om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met verzamelingen keramiek en glas uit heden en verleden, gearrangeerd tot meesterlijke stillevens. Dat leidde tot de tentoonstelling Pronkjewails, design uit heden en verleden. De tentoonstelling toont iets van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat je vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten. Veldkamp was eigenaar van de spraakmakende designwinkel John John’s, die ruim 30 jaar was gevestigd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in Groningen. Hij heeft in de jaren 80 een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig Groninger Museumdirecteur Frans Haks om eigentijds design te gaan verzamelen, zie voor meer info de website van het Museum. Of lees het artikel in ons digitaal magazine Kunst & Stad.

 
 
Lezingenprogramma bij VRIJDAG

Het huis voor de amateurkunst in Groningen, VRIJDAG, organiseert dit voorjaar lezingen in de serie kunst in stad. Kunstwerken op straat maken deel uit van het stadsbeeld en vertellen ons iets over onszelf en onze leefomgeving. Elk kunstwerk heeft echter ook een geschiedenis die soms minder bekend is, want waarom bevindt het zich op die plek, wat waren de overwegingen van de maker en de opdrachtgever en... hoe is het eigenlijk gemaakt? Met deze serie lezingen wil VRIJDAG het verhaal daarvan inzichtelijk maken. Op 18 april geeft Herman Lamers een lezing. Silvia B. komt 16 mei voor een lezing langs en Jeroen Doorenweerd is op 6 juni te gast. Leden van het CBK mogen op vertoon van hun lidmaatschapspasje met 2,50 euro korting naar de lezingen. Kijk voor meer info op de website van VRIJDAG.

 
 
Voor kunstenaars

K&C organiseert t/m september 2019 de ontwerpwedstrijd VET!, voeding in de 21ste eeuw, zie https://www.kunstencultuur.nl/kunstbeoefening/creatieve-industrie/vet
Voor kunstenaars, creatieven en culturele organisaties met een droom of ambitie, die woonachtig en/of gevestigd zijn in Groningen, Friesland of Drenthe is er nu de Noordelijke Cultuurlening. Waar het normaal gesproken lastig is om voor culturele projecten een lening bij een bank af te sluiten, maken We the North, Cultuur+Ondernemen, Keunstwurk en K&C lenen nu mogelijk voor initiatieven in de 3 noordelijke provincies, zie https://www.kunstencultuur.nl/kunstbeoefening/noordelijke-cultuurlening
Met de regeling Creatieve Vouchers stimuleert de provincie Groningen de samenwerking tussen het MKB en de creatieve industrie in Groningen en wordt een impuls gegeven aan de creatieve arbeidsmarkt. Via deze matchingsregeling kunnen MKB'ers een creatieve ondernemer betrekken bij de ontwikkeling of innovatie van een product, dienst of de organisatie, zie https://www.kunstencultuur.nl/kunstbeoefening/creatieve-industrie/creatieve-vouchers-groningen

 
 
meer