Ga direct naar inhoud

e-nieuwsbrief april 2018

Ultra - Silvia B.
 Ultra - Silvia B. 
 
Week van de Kunst op Straat

Van 14 t/m 23 april 2018 organiseren we de Week van de Kunst op Straat. In de stad Groningen zijn ruim 400 kunstwerken op straat te vinden. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. Tijdens de Week van de Kunst op Straat laten we je hier graag kennis mee maken. Daarom organiseren we allerlei activiteiten. Er zijn thematische rondleidingen (op zoek naar Romantiek op straat), er is een urban biketour (deze is uitverkocht), een paneldiscussie over vrouwelijk naakt in de kunst (kun je dat nog wel doen in tijden van #metoo?), je kunt op de foto met je favoriete kunstwerk in winkelcentrum Paddepoel en Lewenborg er is een Kunst-op-Straatprijs. Kijk voor het hele programma en meer info op onze website.

 
 
Avond over vrouwelijk naakt in de kunst

Voel je je als beeldend kunstenaar nog vrij om bloot te verbeelden? Stel je als museum tentoonstellingen nog steeds met eenzelfde onbevangenheid samen? En moet de kunstgeschiedenis door een nieuwe bril worden bekeken? Woensdag 18 april bespreken we de invloed van de #metoo-discussie op de hedendaagse beeldendekunstsector. Schrijver en cultuurhistoricus Léon Hanssen bepleitte in Trouw dat het tijd is voor #metoo in de museumzaal, om ons cultureel geheugen te resetten. In een paneldiscussie onder leiding van columniste Rosa Timmer zal hij samen met Anna-Rosja Haveman, co-curator van de tentoonstelling van David LaChapelle in het Groninger Museum, en beeldend kunstenaar Natasja Bennink het thema aansnijden. De paneldiscussie vindt om 20 uur plaats in het CBK. Tickets zijn verkrijgbaar via onze webwinkel en kosten 7,50 euro.

 
 
Kunst-op-Straatprijs
Genomineerden Kunst-op-Straatprijs 2018

Tijdens De Week van de Kunst op Straat kun je stemmen op je favoriete kunstwerk. Binnen het thema van dit jaar – vrouw – zijn 10 kunstwerken genomineerd. Op www.kunstopstraatprijs.nl vind je ze allemaal. Welk werk is je favoriet en moet volgens jou de Kunst-op-Straatprijs 2018 winnen? Breng nu je stem uit. Dat kan t/m 21 april. Het winnende kunstwerk wordt op de laatste dag van de Week van de Kunst op Straat in het zonnetje gezet.

 
 
Vrouw Wichers, David LaChapelle, De Ploeg en meer in digitaal magazine Kunst & Stad
Digitaal magazine Kunst & Stad, download hem nu op www.kunstenstad.nl
 Digitaal magazine Kunst & Stad, download hem nu op www.kunstenstad.nl  

Op www.kunstenstad.nl vind je een nieuwe editie van ons digitale magazine Kunst & Stad. Met in dit nummer: Buurtbewoners pal achter Vrouw Wichers, de Grote Markt in 6 kunstwerken en De Ploeg is jarig.

En verder: de kleurexplosie van Katja Grosskinsky, Wouter van der Laan gaat voor zijn kunst nomadisch reizen, Goed nieuws: David LaChapelle komt naar Groningen en nog veel meer.

Je kunt Kunst & Stad gratis downloaden op www.kunstenstad.nl.

 
 
Nieuw: ateliercollectie bij de Kunstuitleen
Marthe van de Grift
 Marthe van de Grift presenteert haar werk in de ateliercollectie van de Kunstuitleen. 

Met trots presenteren we vanaf zaterdag 14 april bij onze Kunstuitleen een ateliercollectie: kunstwerken rechtstreeks uit de ateliers van kunstenaars. 3 keer per jaar presenteren we een andere selectie. In de ronde van april zie je werk van kunstenaars die in de afgelopen jaren zijn afgestudeerd aan Academie Minerva of de Fotoacademie. Op deze manier biedt de Kunstuitleen hen een podium en door hun werk te lenen, ondersteun je hun beroepspraktijk. De werken zijn te leen of te koop zonder opbouw of besteding van collectietegoed. 

Om je kennis te laten maken met de ateliercollectie én de kunstenaars organiseren we op zaterdag 14 april van 15 tot 17 uur een meet & greet in het CBK, aanwezig zijn: Renée Dijkema, Koen de Graaf, Marthe van de Grift en Frea Snijders. We presenteren ook werk van Sander van der Bij. Kom langs en ontmoet de kunstenaars.

 
 
De Grote Markt in 6 kunstwerken
Nije Grieze - Henri van Hoeve
 Nije Grieze - Henri van Hoeve 

Op 31 mei gaat de beeldende-kunstmanifestatie MARKER die wij samen met NP3 organiseren van start. Geïnspireerd door de Grote Markt en haar directe omgeving creëren 6 kunstenaars een uniek kunstwerk dat tijdens de manifestatie de interactie aangaat met de omgeving en het publiek. In ons magazine Kunst & Stad lees je er veel meer over en kun je alvast kennismaken met het werk dat Lee McDonald voor MARKER realiseert.

Wil je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan MARKER, dan zoeken we jou. Ben je goed in de opbouw of afbouw van evenementen, wil je gastheer of gastvrouw zijn tijdens de manifestatie of een bijdrage leveren aan de marketingcampagne, kijk dan op onze website voor meer informatie.

 
 
Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen

De komende weken zijn er een aantal feestdagen. We hebben daarom aangepaste openingstijden. Op Koningsdag (vrijdag 27 april), Bevrijdingsdag (zaterdag 5 mei) en Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) zijn we de hele dag gesloten. Op alle andere dagen gelden onze reguliere openingstijden.

 
 
Het Groninger Museum vroeg Iris
De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner door de ogen van studente Iris

'Wat vind jij?' vroeg het Groninger Museum aan Iris (23 jaar) bij de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. Niet uit nieuwsgierighied naar haar historische kennis of visie op de kunst, maar vooral naar haar eerste indruk van deze schilderijen. En het Museum vroeg: 'heb je iets met landschappen?' Benieuwd naar het verhaal van Iris, bekijk dan De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner door de ogen van studente Iris.

 
 
meer